Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund /TT

Efter statsministerns möte med ÖB och rikspolischefen: Försvaret ska hjälpa polisen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska i nästa vecka fatta beslut om att försvaret ska kunna stötta polisen inom ramen för nu gällande lagstiftning. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff om hur Försvarsmakten ska kunna hjälpa polisen i arbetet att bekämpa de kriminella gängen.

September är den dödligaste månaden sedan december 2019, när det kommer till skjutvapenvåld. Under fredagen har statsminister Ulf Kristersson suttit i möte med överbefälhavare Micael Bydén och rikspolischef Anders Thornberg för att diskutera frågan.

Nu ska regeringen i nästa vecka fatta beslut om att försvaret ska kunna stötta polisen inom ramen för nu gällande lagstiftning. I ett andra steg ska lagen ändras så att polisen lättare ska kunna ta hjälp av försvaret.

– Sverige är i ett extremt exceptionellt läge just nu. Våldsvågen vi ser nu saknar motstycke, säger statsministern under presskonferensen.

Bevakning, logistik och fordon

Diskussioner om hur samarbetet mellan polisen och Försvarsmakten ska kunna se ut har redan påbörjats. Enligt rikspolischefen skulle det kunna innebära stöd med bevakningsuppdrag, hjälp med logistik och fordon, och att bidra med kompetenser inom analys.

Kristersson påpekar att Sverige har haft en väldigt restriktiv syn på att använda Försvarsmaktens resurser i polisiära ärenden, och att det finns goda skäl till detta. Bland annat på grund av att Försvaret och Polisen har olika uppgifter och utbildningar, och att olika lagar styr dem.

– Men polisen kan inte göra allt. För att polisen ska kunna göra sitt måste andra göra sitt. Frågan är, kan andra bidra till polisen?

Återkommer om lagändringar

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att regeringen i närtid ska återkomma om exakt vilka lagändringar som kan komma att föreslås, och hur mer specifikt samarbetet mellan Polisen och Försvarsmakten kommer att se ut.

– Det är uppenbart att vi måste göra allt vi kan för att stötta polisen, säger han.

– Ytterst måste det vara statens ansvar att se till att organiserade brottslingar inte skjuter ihjäl en person om dagen i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Se hela SVT:s sändning från presskonferensen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.