Läkaren, som arbetat på flera håll i landet, är bland annat åtalad för grov våldtäkt mot barn. Foto: TT

Sexbrottsmisstänkt barnläkare inte psykiskt sjuk

Publicerad

Den barnläkare som misstänks ha begått grova sexuella övergrepp på ett 50-tal barn på olika vårdinrättningar i landet – bland annat i Stockholm – lider inte av en allvarlig psykisk störning. Det betyder att han kan dömas till fängelse för sina handlingar.

Den 29-årige läkaren åtalades i september förra året för sexualbrott begångna mot 70 personer, varav 52 barn.

Enligt åklagaren ska brotten ha begåtts i samband med undersökningar på olika vårdinrättningar – bland annat i Stockholm – där läkaren tittat på och rört vid barns underliv utan att det varit medicinskt motiverat.

I februari i år konstaterade Stockholms tingsrätt att det finns tillräcklig bevisning om att den tilltalade begått ”merparten av de åtalade gärningarna rörande olika sexualbrott”, men beslutade att mannen skulle genomgå en rättpsykiatrisk undersökning innan dom meddelas.

Nu har alltså Rättsmedicinalverket slagit fast att han inte är allvarligt psykisk sjuk, rapporterar P4 Skaraborg.

På tisdag kommer åklagaren och försvaret att plädera kring straffpåföljden och därefter meddelar Stockholms tingsrätt datum för domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.