Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sexton nya fall av corona i Stockholm under onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen mer än fördubblades antalet konstaterade coronasmittade personer i Stockholmsregionen. Sexton nya bekräftade fall under dagen gör att totalt 31 fall har konstaterats i länet. I hela landet är det därmed 52 personer som har bekräftats bära på smittan.

27 av personerna i Stockholm har smittats i utlandet eller varit i direkt kontakt med personer som varit i utlandet, men övriga fyra är under utredning.

Smittskydd Stockholms chef Per Follin förklarar ökningen av de bekräftade fallen med att sportlovsveckan i Stockholm är slut och att många återvänt från resor till bland annat norra Italien, samtidigt som fler personer har testats.

Coronapandemin

Samtidigt menar han att man fortfarande inte säga att puckeln är nådd.

– Eftersom inkubationstiden är mellan 2-14 dagar är det sannolikt att fler fall kommer rapporteras de kommande veckorna, säger Per Follin till SVT.

”Arbetar intensivt”

Han säger att en majoritet av de smittade personerna har en direkt eller en indirekt koppling till utlandsresor, framför allt till norra Italien.

– Att fyra personer är under utredning beror på att läkarna som varit i kontakt med personerna ännu inte rapporterat information om dem, säger Per Follin till SVT.

Tidigt i morgon bitti tror Follin att han ska ha svaret på om de fyra personerna befunnit sig i ett coronasmittat land eller har en närstående som varit det.

Follin har inga uppgifter om att någon av de 31 personerna i regionen som har smittats är allvarligt sjuk.

500 testade i Stockholm

Hittills har över 500 personer provtagits i Region Stockholm, patienter som också uppfyller de kriterier som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Provtagning sker för närvarande antingen i hemmet via mobila provtagningsteam, vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge som har en ”drive-in provtagning”, samt vid infektionskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet