Polisen trodde på större effekt av #metoo-kampanjen. Foto: TT

Efter #MeToo: Ingen rusning till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisanmälningarna har inte ökat nämnvärt efter #MeToo-kampanjen som rasat i både sociala och traditionella medier i snart en månad. Brottsförebyggande rådets statistik som publiceras i dag förvånar utredare i Stockholm.

År 2016 anmäldes 20.300 sexualbrott i Sverige – en ökning med tolv procent från 2015. Och ökningen med omkring tio procent fortsätter in i 2017.

Men trots att vittnesmålen om sexuella brott och ofredanden vällt in efter #MeToo-kampanjen så har få valt att anmäla brotten till polis, något som förvånar utredare på stockholmspolisen.

– Jag hade nog förväntat mig en rejäl uppgång, men vi har faktiskt inte märkt av det alls, säger Andreas Samsioe som är chef för citypolisens grupp som hanterar bland annat sexuella ofredanden.

Ökningen marginell

Enligt BRÅ:s statistik för oktober anmäldes 206 sexuella ofredanden, vilket kan jämföras med 197 ofredanden samma period 2016 och 187 fall oktober 2015.

– Jag är förvånad. Vi märker direkt när till exempel festivalsäsongen drar igång för då anmäls brott. Det här är ju en jätteviktig och bra debatt och jag hade förväntat mig något helt annat, säger han.

Vad tror du det beror på att kvinnor inte anmäler?

– Jag tror möjligen att #metoo-kampanjen blivit för bred. Den tar inte bara upp brott utan även allmänt dåligt och olämpligt beteende och en taskig kvinnosyn, vilket är bra. Men en del saker når inte upp i nivåer där det blir brottsligt och då anmäler man väl inte heller.

Hur ser utredningsmöjligheterna ut om de drabbade anmäler?

– Ja, tyvärr är det ju ofta ord som står mot ord och det räcker ju inte riktigt, säger Andreas Samsioe.

– Ofta måste man ha någon form av annan bevisning, vid våldtäkt kan det ju till exempel räcka med att ett vittne kan berätta om hur dåligt målsägande mått och vad hon berättat. Men vid ofredanden sker det kanske helt dolt och pratas inte om, och då blir utredningsläget svårt, säger han.

Våldtäktsanmälningarna ökar – men inte på grund av #metoo

Inte heller siffrorna för grova sexbrott visar spår av kampanjen. I oktober anmäldes nio fall av sexuellt tvång och 158 våldtäkter i Stockholm. Jämfört med samma månad 2015 är ökningen marginell. Då anmäldes fyra fall av sexuellt tvång och 142 våldtäkter.

– Vi ser ingen sådan koppling till metoo när det gäller grova brott, säger Lars Andersson, gruppchef för citygruppens arbete med grova sexbrott.

– Vi hanterar våldtäkter och det finns en handfull fall som dateras längre bak i tiden och som skulle kunna härledas till #MeToo-kampanjen. Samtidigt har den trenden, att gamla fall anmäls, alltid funnits, säger han.

Polisen har ingen samlad bild

Enligt Lars Andersson handlar det ofta om händelser som kommit fram i terapisamtal eller där anmälaren på annat sätt fått insikt om ett brott på senare år. Samtidigt finns ingen samordning inom polismyndigheten där man ser samlat på gruppen sexualbrott.

– Nej, och det är ju synd. Vi ser den del som är riktigt grova sexbrott, medan ofredanden som till exempel dickpicks och annat hanteras av lokalpolisgrupperna, säger Lars Andersson. 

Av de olika brotten är det sexuella ofredanden som ökar mest, både i landet och i Stockholm.

Fakta: Sexbrott i Sverige 2016

  • 20 300 sexualbrott polisanmäldes (2016)
  • 6 720 av dessa rubricerades som våldtäkt (2016)
  • 1 190 lagföringsbeslut fattades gällande sexualbrott (2016)
  • 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män (2016)
  • 15 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2014)
  • 11 procent = personuppklaringsprocenten² för våldtäkt (2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.