Socialarbetare lämnar Skärholmen: ”Vi leker med människors liv”

Uppdaterad
Publicerad

I Skärholmen har problemen inom den sociala insatsgruppen (SIG) gått så långt att det bara finns en anställd kvar – de andra har valt att sluta. Orsaken är samarbetsproblem inom socialtjänsten som lett till att man har tappat flera klienter som har sökt hjälp för att bryta sitt kriminella beteende. Nu varnar SIG-medarbetarna att hela strukturen kan gå förlorad.

Sara, som egentligen heter något annat, har jobbat med SIG inom flera stadsdelar under en längre tid och inom SIG i Skärholmen i ett år. Hon berättar att omorganisationer, långa handläggningstider och bristande arbetsledning har skapat turbulens. Från början var de tre anställda inom projektet, nu är det bara en anställd kvar på 20 klienter.

– Personalen säger upp sig, man ändrar för mycket på kort tid, ungdomarna ger upp. Det finns inte brist på ungdomar som vill ha hjälp eller målgrupp men det finns brist på rutiner, strukturer och förankring i stadsdelen. Cheferna vet inte vad våra uppdrag är och ingen har helhetsgrepp om situationen, säger Sara, som på grund av klientsäkerhet väljer att inte framträda med sitt riktiga namn.

”Vi leker med ungdomarnas liv”

Sara menar att SIG-lotsarnas arbete går ut på att övertala och skapa förtroende bland unga killar. På bara ett år har de lyckats fånga intresset hos 20-30 ungdomar. Men nu när personalen flyr arbetsplatsen är hon orolig över att även ungdomarna ger upp. Bara i Skärholmen har man tappat fem till tio ungdomar de senaste månaderna på grund av turbulensen inom socialtjänsten.

– Vi har tappat jättemånga ungdomar. Det ska gå snabbt och effektivt men när det krånglar så tappar klienter hoppet och många gånger vågar de inte hålla sig kvar, säger Sara.

Bråk inom socialtjänsten skapar oro bland personalen

Sara berättar också hur enheterna inom socialtjänsten inte kommer överens om kostnaderna och stöd till ungdomarna.

– Enheterna som ska vara inkopplade, som försörjningsstöd, vuxenenheten och andra, har ingen beredskap eller är beredda att ta några kostnader. 90 procent av min tid går åt till att bråka med enheterna för att få igenom hjälp till klienterna, säger Sara.

Sara är en av dem som nu har valt att säga upp sig och gå vidare till andra tjänster men vill varna för att fortsatt turbulens inom socialtjänsten kan öka våldet i området.

– Min farhåga är att man kommer tappa strukturen, personalen och förtroendet. De kommer tvingas börja om arbetet igen. För mig är det som att vi bedriver skenverksamhet och jag kan inte stå för det längre, säger Sara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.