I Valsta centrum i Sigtuna kommun bygger man för fullt, till hösten kommer 210 nya hyreslägenheter stå färdiga. Hyrorna blir tämligen låga och kommer troligen ligga på runt 5.500 för de ganska små ettorna och tvåorna, och upp till 9.000 för fyror.
– De är yteffektiva, små lägenheter, bland annat för att få ner hyresnivåerna, och för att vi ska kunna bygga billigare, säger Tarja Bergqvist, tf VD för allmännyttiga Sigtunahem.
Förproducerade kataloghus
Det blir billigt eftersom det är kataloghus man bygger, som är industriellt producerade med bestämd design och form. Bakgrunden är att de allmännyttiga bostasdsbolagens samarbetsorganisation Sabo har upphandlat några olika storlekar och modeller av hus som deras medlemmar kan välja på.
Enligt Tarja Bergqvist har det flera fördelar.
– Det blir mycket billigare för de som flyttar in, och vi vet redan från början vad det kommer att landa på. Vi får inga överraskningskostnader, konceptet är klart när det byggs på fabrik.
”Viktigt pressa priserna”
Det är inte första gången Sigtuna bygger de här så kallade kombohusen och det är troligen inte sista.
– Jag tycker det är väldigt bra, och det är en styrka att de allmännyttiga bostadsbolagen kan samarbeta, och då pressar de stora husbyggarna byggföretagen till att ta fram bra koncept och också att pressa priserna. Vi behöver pressa priserna, vi behöver göra något åt att det finns ett ganska litet antal stora byggföretag som dominerar marknaden och därför är det också viktigt att nya kommer in på den marknaden, säger Sigtunas kommunalråd Lars Bryntesson (S).
En kompletterande bebyggelse
Kombohusen är tänkta som kompletteringsbebyggelse, det vill säga att de exempelvis kan passas in i ett färdigbyggt område eller där man redan börjat bygga. Men förutom Sigtuna är det bara Botkyrka som nappat i Stockholms län, och i Uppsala län är det Håbo och Uppsala enligt uppgifter från Sabo. Lars Bryntesson är besviken på att inte fler i Stockholmsregionen passar på.
– Jag tror att det skulle kunna byggas med det här konceptet på väldigt många fler ställen, och jag är kritisk mot att många kommuner i vår region inte har antagit den här möjligheten säger LArs Bryntesson.