Därför är Sigtuna kritiska till Migrationsverket. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Sigtuna kommun JO-anmäler Migrationsverket – ”Skickar asylsökande i taxi till kommunhuset”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket skickar systematiskt asylsökande till Sigtunas kommunhus, det hävdar kommunen som nu valt att anmäla myndigheten till Justitieombudsmannen för lagbrott.

– De ser oss som en avlastningsplats, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Enligt kommunens beräkningar handlar det om en familj varje, eller varannan, månad som sätts i taxi vid Märsta förvaret och åker till Sigtuna kommunhus – personer som antingen fått avslag på asylansökan eller ett utvisningbeslut. Så har det sett ut både 2020 och hittills i år vilket slutligen fått kommunen att reagera.

– Ett fall är enligt min mening ett fall för mycket och för oss är det tydligt att detta är ett mönster från Migrationsverkets sida, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Den 30 september JO-anmälde kommunen Migrationsverket sedan ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson (S) och myndigheten lämnats obesvarat.

Vad händer med de här personerna som kommer till er?

– Om de går in i kommunhuset och ansöker om ekonomiskt bistånd får de avslag, säger Askerson.

Migrationsverket svar: ”Personer utan LMA kan välja att söka sig till kommunhuset”

Migrationsverket har svarat SVT i mejl att det inte sker någon fördelning av afghanska medborgare just nu. De skriver att förvarets plats i Märsta kan innebära att de som släpps – och saknar rätt till ersättning från Migrationsverket – väljer att söka sig till kommunhuset i hopp om bistånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.