Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spårvägen simförening efterlyser fler simhallar och fler träningstider i de simhallar som redan finns. Foto: Tommy Bergman/SVT

Simklubben: Vi kan bli dubbelt så stora om vi får fler tider

Uppdaterad
Publicerad

Simklubbarna i Stockholm vill se fler simhallar och att klubbarna får fler träningstider i de simhallar som redan finns.

– Vi ser jättegärna fler nya simhallar, helst fem stycken så fort det går. Men redan i dag eller i morgon skulle vi kunna få fler barn i ungdomsidrott bara genom att kommunen släppte fler tider till oss föreningar, säger Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen simförening.

I Stockholms län finns ett femtiotal simhallar, varav ett tjugotal i Stockholms stad. Liksom många andra simklubbar vill Spårvägen simförening att det byggs fler simhallar, men även att de tillgängliga tiderna i de befintliga simhallarna blir fler. Som det är idag går många av tiderna i simhallarna till kommunens egen verksamhet, menar Jonatan Wik.

– När vi föreningar söker tider så är det stora block i schemat som redan är svartmarkerade, det är kommunens egen verksamhet. Och det är ingen hemlighet att det är de mest attraktiva tiderna, säger Jonatan Wik.

”Anläggningsbristen stor utmaning”

Marie-Elsa Salvo (S) är ordförande i idrottsnämnden i Stockholms stad. Där har man fattat beslut om att utreda nya simhallar i Husby och i Västertorp, vilka är tänkta att ersätta de som finns där idag. Planen är att de nya simhallarna ska ha fler och/eller längre bassänger.

– Anläggningsbristen är den enskilt största utmaningen för idrottsrörelsen i hela Stockholm och det påverkar givetvis även simidrotten. Det är därför vi i det rödgröna styret skjuter till en miljard extra i idrottsinvesteringar under den här mandatperioden, säger Marie-Elsa Salvo (S).

Chatta med oss

Behövs det fler simhallar i Stockholmsområdet? Är de som finns för små? Eller kanske för stora? Vad är det mest oväntade som hänt dig i ett badhus?

Skriv i chatten nedan och berätta!

Simhallar

Nu avrundar vi den här chatten! Tack för alla era inlägg.

Lisa Engvall • Ja! Och då fokus på att lära sig simma. Busbad och att låta kommunanställda vara föräldrar ska bara bort.

Mikael Korhonen • JA, det behövs simhallar där det är mer ordning och reda. Där man i lugn och ro kan njuta av att bada, simma och bara ta det lungt. Det är alldeles för stimmigt, skrikigt och skitigt på de flesta badhus i Stockholms området.

Marcus • Här var det gnälligt om tvätt rutiner , utbildning för att lära sig tvätta själv ? Var tog föräldrarnas roll i frågan
vägen ?
Att lära sig tänka på andra människor och inte bara sig själva

Andreas • Det viktigaste är att redan befintliga simhaller är trygga! Jag skulle aldrig ta med barnen till vissa simhallar som det ser ut idag.
Vad gäller nya simhallar så är det oroligt dyrt att bygga och hålla igång! Så fler simhallar måste vägas mot alla andra (viktigare?) behov som finns i samhället för skattepengarna.

Ulla • Sätt upp duschdraperiet vid duscharna så tror jag fler kommer att tvätta sig innan de tagit på sig badkläder. Inte kul att stå och tvåla in sig till allmän beskådan. Förbjud också mobiler i duschrummet

Solveig • Tycket också att det inte känns fräscht att simma i badhus längre. Det saknas förståelse kring tvättrutiner som är så viktiga. Badar inte heller längre. Men saknar det enormt.

Sara • Fler vet jag inte men de som finns behöver ju renoveras och byggas ut. Mn gjorde tex i irdning Åkeshovs simhall men låter Vällingbys förfalla.

Anders • Vi skulle behöva fler 4H-gårdar till alla våra barn.

Den viktiga simkunnigheten! • Simkunnighet skulle vara ett måste innan man går till simhallen. Man borde få visa att man kan simma exempelvis 25 meter. Och få ett simkort att visa upp vid kassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.