Simmar in nya året för att samla pengar till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsdagen varje år samlas ett gäng på Ängbybadet i Bromma för att simma in pengar till välgörenhet. – Det som blir utmaningen blir att simma lite längre än förra året men det är bara att köra på, säger medarrangören och deltagaren Susanne Åkerberg.

För fjärde året i rad hålls det så kallade New Year's Day Charity Swim. Initiativet togs av Tom Jenkinson och från början var den iskalla simningen på nyårsdagen ett sätt att samla in pengar till en flicka som hade insjuknat i leukemi.

– Flickans pappa och Tom kom i kontakt genom simningen och det var så iden kom till, säger Susanne Åkerberg som är med och arrangerar och även deltar i simningen.

Nytt ändamål för pengarna

Tom Jenkinson och Susanne Åkerberg är båda del av en simklubb så första året var det främst personer därifrån som var med på nyårsdagssimningen.

– I början var vi inte så många men det har kommit allt fler vänner, familj och bekanta så nu är vi runt 30 personer. Det är även många som är ute och nyårspromenerar som ser evenemanget så vissa av deltagarna är lokalbefolkning som bor runt omkring, säger Susanne Åkerberg.

De tre senaste nyårsdagarna har de insamlade pengarna haft samma ändamål – den cancersjuka flickan.

– Men i somras blev hon friskförklarad. Vi ville dock ha kvar traditionen så i år går pengarna till Järfälla kvinnojour där utsatta kvinnor och deras barn kan få hjälp med skydd och stöd.

”Fötterna blir som betong”

Även om det är riktigt ruggigt ute så hade förutsättningarna kunnat vara värre.

– Det har varit några minusgrader men vi har inte behövt hacka hål i isen.

Hur kallt är det att bada?

– Det är fruktansvärt kallt. Jag tycker att det är superjobbigt, fötterna blir som betong. Jag brukar doppa mig sen gå upp.

Finns det något som blir särskilt utmanande det här året?

– Det som blir utmaningen blir att simma lite längre än förra året men det är bara att köra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.