Regeringen satsade 300 miljoner för att förskolebarn ska få mer vattenvana. Nu kan mycket av pengarna komma i retur. Foto: TT

Simsatsning drunknar – inga bassängtider för barnen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på att öka vattenvanan hos förskolebarn håller nu på att drunkna i Stockholms län. Bassängtiderna räcker inte och nu tvingas kommuner lämna tillbaka pengar.

Huddinge kommun är en av kommunerna som haft svårt att spendera de fyra miljoner kronor man tilldelades i badbidrag av regeringen.

– Pengarna kom för sent och bassängerna är för få så nu tvingas vi lämna tillbaka ungefär hälften av pengarna, säger Linda Örneblad, verksamhetschef idrott och anläggning, Huddinge kommun.

Simtider slut på tre minuter

Totalt gav regeringen Sveriges kommuner 300 miljoner kronor för att öka vattenvanan hos sexåringar under 2018. I Huddinge kommun bor ungefär 1 200 barn födda 2012 och bland dem är intresset att lära sig simma stort.

– Vi hade gratis simskola i sommar och det var jättemånga som anmälde sig direkt. Tiderna till den vanliga simskolan tog slut på tre minuter när platserna släpptes, säger Linda Örneblad.

Simkit istället för simlektioner

Eftersom även de avgiftsbelagda simskoleklasserna på eftermiddagar och kvällar är fullbokade så delar kommunen nu istället ut 1 500 simkit i 29 skolor. Dessutom erbjuds förskoleklasserna fyra badtillfällen i de tre anläggningarna Huddingehallen, Skogåshallen och Vårby simhall under dagtid.

Simkitet innehåller en simplatta, en dykring, en pin, en märkessköld och en informationsfolder med tips till föräldrar och barn samt fribiljetter till Huddingehallen. Foto: Huddinge kommun

– Vi vill ju att även barn som inte har superdrivna föräldrar ska ha möjlighet att besöka våra bassänger och då finns det några få tider dagtid som vi nu lämnar över till skolorna att förvalta, säger Linda Örneskog.

Hur är intresset bland skolorna?

– En del skolor har haft svårt att få tiderna att passa verksamheten men vi hoppas att de flesta kommer att kunna utnyttja tiderna, säger hon.

Är det särskilt svårt med tider i just Huddinge kommun?

– Nej alla kommuner i länet har det svårt. Ekerö har ju ingen simhall alls och Stockholm stad fick 27 miljoner men har också trångt på badhusen, säger Linda Örneblad.

Så ser regerings satsning ut

Socialstyrelsen fördelar medel till kommuner för avgiftsfri simskola och lovaktiviteter för barn. Socialstyrelsen ska totalt fördela 300 miljoner kronor under 2018 till simskoleverksamhet för elever i förskoleklass, och totalt 450 miljoner kronor för lov- och sommarlovsaktiviteter för barn mellan 6–15 år. Socialstyrelsen tar därmed över fördelningen av medel för sommarlovsaktiviteter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.

Syftet med pengarna är att ge barnen god vattenvana och förbättrade förutsättningar för att i framtiden ta del av simundervisningen i skolan och att barnen ska få möjlighet till en aktiv fritid, oavsett socioekonomisk bakgrund.

– Vi vet att barn från socioekonomiskt svagare hem har sämre möjligheter till en meningsfull fritid. Det kan i vissa fall inte bara leda till stillasittande och en sämre hälsa, utan också till starka känslor av ensamhet. Barn ska ha rätt till lek, aktivitet och samvaro, och det är därför den här satsningen är så viktig, säger barnminister Åsa Regnér (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.