Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från och med i dag har alla stora teleoperatörer 5G-nät igång i Stockholm. Vi testade nedladdningshastigheten vid en ny 5G-mast på ett hustak vid Hötorget. Foto: Tommy Bergman/SVT

Sista stora operatören slår på 5G i centrala Stockholm

Publicerad

Under onsdagen slog Telenor som sista stora operatör på sitt 5G-nät i centrala Stockholm. Redan nu kan stockholmarna surfa genom den nya generationens mobilnät. Men tekniken har omgärdats av diskussioner kring it-säkerhet och strålning.

I dagsläget har Telenor ett 30-tal master i centrala Stockholm.

– Vi har täckning från Roslagstull i norr till Skanstull i söder, och från Djurgården i öst till Kungsholmen i väst, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor.

”Primärt för industrin”

För att kunna surfa på 5G-nätet behöver man en 5G-anpassad mobil och ett abonnemang för 5G. De stora fördelarna med 5G är den snabba hastigheten och den korta responstiden.

– I förlängningen kommer 5G primärt bli för industrin, med självstyrande fordon, robotar med mera, säger Andres Suazo.

Bland en del personer finns det en oro för till exempel strålning från 5G-nätet, hur tänker ni kring det?

– Vi följer så klart alla riktlinjer från myndigheterna såväl kring strålning och annat.

5G är en förkortning för femte generationens trådlösa dataöverföring.

5G möjliggör dataöverföringar med en teoretisk maxhastighet på 10 gigabit per sekund, alltså hundra gånger snabbare än de snabbaste 4G-nätverken i dag.

Det finns redan teleoperatörer som erbjuder 5G lokalt i Sverige, men det är ny teknik på gamla vägar. Hastigheten är bara marginellt snabbare än 4G. Först med de riktiga 5g-näten, vars frekvenser auktioneras ut den 10 november, kommer hastigheten att ta fart på allvar.

Inledningsvis lär privatpersoner inte märka särskilt stor skillnad mellan 4G och 5G. I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att ha användning av det kraftfullare nätet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer