Lägg in dig själv – om du mår psykiskt dåligt

Uppdaterad
Publicerad

”Självvald inläggning” heter projektet,där patienterna med emotionell instabilitet själva får bestämma över sina in- och utskrivningar när de söker psykvård. Nu utsågs projektet till årets ”Bubblare” av Vårdförbundet.

Norra Stockholms psykiatri, avdelningarna 24 och 51 har under en ett helt år arbetat med en ny modell kallat ”självvald inläggning (SI)”. Det innebär att personer som lider av emotionell instabilitet själva får avgöra när och hur de ska läggas in för vård på psykiatrin. Det gäller även personer som riskerar att utan behandling eller hjälp hamna i svåra självskadebeteendemönster.

Kontrakt måste skrivas på

Det är ett kliniskt utvecklingsprojekt som består av ett samarbete mellan öppen- och heldygnsvård.

För att ta del av vården måste deltagarna skriva ett kontrakt, där de i samråd med en psykiatrisjuksköterska, kommer överens om när den behöver skrivas in och hur vården ska se ut, inläggningen är kortvarig, ett till tre dygn.

Dessutom kan kontraktet utvärderas när som helst och skrivas om, om överenskommelsen inte skulle respekteras.

Kan man förvänta sig att dessa psykiskt instabila personerna förstår att de behöver läggas in?

– De här människorna känner sin egen kropp och egen hälsa och i samråd med en psykiatrisjuksköterska gör de en bedömning om när de behöver en time-out, säger Lisbeth Löpare Johansson vårdstrategisk chef på Vårdförbundet. Vi måste premiera omställningen till personcentrerad vård, där patienten har mer ansvar, i svensk psykiatri och det är därför de får det här priset.

Nu prövas modellen av andra psykiatri avdelningar

I dagsläget finns två rum på Sankt Görans sjukhus, avsedda för just självvald inläggning projektet. Här vill man utvärdera vilket behov det finns av SI projektet och i så fall avgöra hur många rum ska ska avsettas för projektet. 

Rummen är för närvarande tillgängliga för de som skrivit kontrakt på 1-3 dagar och höst tre gånger i månaden.

– Sedan förra året har vi skrivit under 35 kontrakt och hittills har det räckt med två rum, men då bygger det på att vi ligger på en 30 procentig beläggning för att alla ska ha en garanterad plats. Blir det så att man ringer och inte får plats kan det bli så att man slutar att söka hjälp hos oss, säger Joachim Eckerström till SVT Nyheter Stockholm.

Får pris av Vårdförbundet

Nu har Norra Stockholms psykiatri utsetts till ”årets Bubblare” för sina insatser, av Vårdförbundet och med det följer också en prischeck på 12 500 kronor.

Så här lät motiveringen

”Ett nytt och innovativt arbetssätt, ett verkligt paradigmskifte. Självvald inläggning erbjuder en time out och krishantering i en trygg miljö för personer med emotionell instabilitet och självskadebeteende. Patienten bestämmer själv graden av vård utifrån sina egna behov i samråd med psykiatrisjuksköterska. Psykiatrisjuksköterskans roll förstärks och yrkesstoltheten syns.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.