Planen lyfter trots nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Radiospaning på ryssarna, nedskjutet Catalinaplan, sökinsatser efter DC-3:an. En av de första flygflottiljerna i Sverige har kantats av många militära historier. Trots att marinflyget legat nere sedan 1974 så surrar det fortfarande i luften.

Det är 90-årsjubileum för Flygvapnet i år. Den gamla flygflottiljen F2 i Hägernäs är sedan länge nerlagd, men sjöflyget lever kvar där i allra högsta grad.

– Det speciella är att det ligger mitt i bebyggelsen. Vi har ett väldigt gott förhållande till de som bor här. Det är nästan så att de ibland vill att vi ska flyga mer än vi gör, säger Henry Lindholm, pilot Täby Sjöflygklubb.

– Det är ett himla liv. Men det är jättetrevligt, säger Björn Backteman, boende Hägernäs strand.

Försvaret sökte i början av 20-talet efter en lämplig plats för marinflyget och efter mycket letande blev valet Hägernäs strand vid Värtan. 1926 bildades Andra flygkåren eller lite finare, Kungliga Roslagens flygflottilj.

Tre Catalinaplan fanns på Hägernäs

Men det som man kanske mest förknippar F2 Hägernäs med, är nog Catalina-affären. Ett Catalinaplan sköts ned då det spanade efter den försvunna DC-3:an som hade skjutits ned över Östersjön den 16 juni 1952. Alla överlevde på Catalinan, men inga överlevande hittades från DC-3:an.

Markflyget tar så småningom över och försvarets flygverksamhet på Hägernäs upphör helt 1974.

Kommunen bygger 830 lägenheter

Kommunen tar över området och man börjar bygga bostäder. F2:s K-märkta byggnader renoveras, som den gamla Hangaren, den återanvänds finurligt som parkeringshus i två plan.

Sjöflyget blir kvar

Nere vid stranden finns det fortfarande sjöflyg, nu är det inte flygvapnet utan Täby Sjöflyggklubb som finns här med egen brygga och klubbhus. Björn Esping var med från starten.

– Det var 1968, då ville F2-folket flytta härifrån. De börja frågade de som flyger  om det var någon som var intresserade vara här. Vi flög landflyg, men då kunde vi flyga på sjön. Och sjön förstod vi senare att det var helt fantastiskt för då kan man landa nästan var som helst. Skulle motorn lägga av finns det alltid en pöl att landa i, säger Björn Esping.

De allra flesta som bor i området tycker om de surrande flygmaskinerna.

-– Det är väldigt omtyckt. Det är väldigt mysigt med de här flygplanen, säger Kristina Backteman, boende på Hägernäs Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.