Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kommer att vara på tårna och ha båtarna beredda, säger Mikael Carlsson, stationsansvarig Sjöräddningen Stockholm. Foto: SVT

Räddningsuppdragen ökar i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att fler vistas i skärgården så har uppdragen för sjöräddningsstation Hammarbyslussen ökat. – Det har varit fler sjuktransporter, säger Mikael Carlsson stationsansvarig Sjöräddningen Stockholm.

Under våren har Sjöräddningsstation Hammarbyslussens uppdrag ökat med 25 procent i jämfört med samma period förra året, från 41 till 51 utryckningar. Hammarbyslussen är en av de stationer i landet som utför flest räddningar per år, men i år har uppdragen sett annorlunda ut.

– Vi har speciella rutiner om det är ett bekräftat sjukdomsfall av covid-19. Då kallar vi in SITS, sjukvårdsinsatser till sjöss, som är specialutbildade för att arbeta ombord. De har även skyddsutrustning med till oss, säger Mikael Carlsson, stationsansvarig Sjöräddningen Stockholm.

– Vi har också nya rutiner på hur många vi är ombord och hur vi tar hand om båten.

Extra räddningsfartyg sätts in

Ökningen av antalet räddningar och stockholmarnas växande intresse för fritidsbåtar har gjort att stationen nu utrustats med ett extra räddningsfartyg inför högsommaren.

– Vi räknar med att vi får mycket att göra, säger Mikael Carlsson.

Sjöräddningsstation Stockholm har 75 frivilliga sjöräddare. Stationen har två bryggor vid Hammarbyslussen och Österskär. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.