Sju ABF-fritidsgårdar i Botkyrka stängs omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Sju fritidsgårdar- och fritidsklubbar stängs i Botkyrka efter att kommunen upptäckt att incidentrapporter inte skickas in. Det i kombination med dålig psykosocial arbetsmiljö och att fel personal har rekryterats gör att 250 barn från och med nästa vecka inte kan gå på fritidsgårdarna och fritidsklubbarna.

En tredjedel av fritidsgårdar- och fritidsklubbarna som finns i kommunen drivs av ABF, som har haft fritidsverksamhet i närmare 30 år.

– Det är mycket allvarligt att vi nu tvingas att stänga verksamheten, säger Dag Ahlse (C) som är vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det borde finnas mer kontroll av verksamheterna. Det här borde inte få ske, säger Stina Lundgren (M) som är oppositionsråd i Botkyrka.

ABF: ”Vi har inte haft en chans att bemöta anklagelserna”

Botkyrka kommun tar tillfälligt över driften av de fyra fritidsklubbarna och tre fritidsgårdarna som drivits av ABF Botkyrka/Salem. I första hand kommer kommunen att bemanna fritidsklubbarna för 10-13-åringar då kommunen har särskilt omsorgsansvar för den åldersgruppen.

– Vi har fått alldeles för dålig information av kommunen så jag kan inte bemöta anklagelserna, säger Christina Zedell, som är ordförande i ABF i Botkyrka/Salem.

Det rör sig om sammanlagt 250 barn som drabbas av att fritidsgårdarna och fritidsklubbarna stängs, enligt ABF. Föräldrarna till barnen kommer att informeras av kommunen på möten imorgon, måndag.

Vad händer nu med de barn som brukar gå på fritidsgårdarna och fritidsklubbarna?

Botkyrka kommun tar tillfälligt över driften av de fyra fritidsklubbar och tre fritidsgårdar som drivits av ABF Botkyrka/Salem. I första hand kommer kommunen att bemanna fritidsklubbarna för 10-13-åringar då kommunen har särskilt omsorgsansvar för den åldersgruppen.

Man säger sig hoppas kunna ha personal på plats även på fritidsgårdarna för 13-16-åringar inom kort. Till dess att personal finns på plats erbjuds barnen att komma till andra fritidsklubbar och fritidsgårdar.

Källa: Botkyrka kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.