Den dömde nätpedofilen fick flickor att klä av sig på bild – och utpressade dem att begå övergrepp på sig själva. Foto: TT

Sju års fängelse för nätpedofil

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man från Husby i nordvästra Stockholm dömdes i dag till sju års fängelse för bland annat 63 fall av grovt sexuellt tvång. Han ska också betala drygt fem miljoner kronor i skadestånd till offren.

– Jag har blandade känslor efter domen. Det är bra att han döms till fängelse för grova sexuella övergrepp och för förtal, men vi anser att han borde ha dömts till maxstraffet åtta år. Vi undrar hur mycket som krävs för maxstraff? Vi ska nu gå igenom domen och överväga om vi ska överklaga den, säger Emelie Källfelt, kammaråklagare, till SVT Nyheter.

Offren som kommer från hela Sverige är i åldern 11–20 år. I några fall har flickor förmåtts att utföra så grova sexuella handlingar på sig själva att de fått skador.

Nätpedofilen i Husby

– Det är viktigt att stödet till offret fortsätter även nu efter domen. Nu behöver vuxenvärlden ta vid mer än någonsin, säger Caroline Engvall, journalisten och författaren som 2008 skrev boken ”14 år till salu”.

– Det här kan vara ett grövre övergrepp än ett fysiskt övergrepp för offren, eftersom bilderna och filmerna finns kvar, menar Caroline Engvall.

”Tortyrliknande övergrepp”

På nätet låtsades den nu 29-årige mannen – bosatt i en Stockholmsförort – att vara en jämnårig pojke. Han övertalade flickor att först skicka en relativt oskyldig bild. Sedan hotade han att sprida den om han inte fick mer. Då hade han först kartlagt barnets liv genom att ta reda på hemadress, skolschema och liknande.

– Vissa av de här övergreppen som flickorna har tvingats göra har varit tortyrliknande, säger polismannen Jörgen Lindeberg, som arbetat med utredningen, till SVT Nyheter.

Lindeberg berättar att några flickor fått meddelande på sin telefon under en skollektion, och tvingats gå på skoltoaletten för att skicka bilder på övergrepp på sig själva.

Liksom i andra mål där den åtalade genom hot förmått flickor att begå grova sexuella handlingar på sig själva så friar tingsrätten från brottet grovt sexuellt övergrepp mot barn och väljer en mildare rubricering.

Rättsläget vad gäller den grövre brottsrubriceringen är oklart och ett fall som ligger i Högsta domstolen kommer att bli vägledande för framtida domar.

Krypterad dator

Den 29-årige IT-konsulten har under hela rättegången förnekat brott och hävdar att någon annan har begått övergreppen. Han menar att någon har tagit över hans dator och fjärrstyrt den, men det tror inte tingsrätten på, och inte heller Jörgen Lindeberg.

– Han har stor IT-kompetens och har haft förmågan att dölja sin identitet. Han har använt kryptering, och en del material har polisen därför inte kunnat komma åt, enligt Lindeberg.

SVT Nyheter har varit i kontakt med den misstänktes advokater vid flera tillfällen, men de vill inte uttala sig kring mannens försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet