Dödsolyckan på hjärtintensiven debatteras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska dödsolyckan på Karolinska sjukhuset i Solna följas upp med en debatt. Det är Kungliga tekniska högskolan, KTH som arrangerar ett öppet seminarium tillsammans med experter inom patientsäkerhet.

Första gången ABC berättade om dödsolyckan på hjärtkliniken i Solna var hösten 2010. Då hade systrarna Lauter just förlorat sin hjärtsjuka mamma i ett hjärtstopp som aldrig upptäcktes av personalen.

När Haverikommissionen såg reportaget bestämde man sig för att också utreda en olycka som inträffat inom vården.

Haverikommissionen klandrar Karolinska

– Syftet med att utreda olyckor inom alla branscher är att lära från de händelserna, säger Sanny Gergeo Shamoun, forskare på Skolan för teknik och hälsa.

Erbjuder ett forum

Rapporten visade att dödsfallet orsakats av allvarliga brister i rutiner och sjukhusets ledning och styrning. Brister som gjorde vården osäker. Nu ska olyckan och rapporten debatteras.

– Förutom att vi möjliggör ett kunskapsutbyte så erbjuder vi ett forum att diskutera säkerhetsfrågorna i dagens sjukvård. Det saknas idag, säger Sanny Gergeo Shamoun.

Öppet för alla

Diskussionen äger rum på torsdagförmiddag på KTH och Skolan för teknik och hälsa  i Flemingsberg. I panelen sitter bland andra Haverikommissionens generaldirektör och experter på patentsäkerhet.

– Seminariet är öppet för alla, och framför allt vill vi att de som är berörda, alltså de inom sjukvården kommer, äger Sanny Gergeo Shamoun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverikommissionen klandrar Karolinska

Mer i ämnet