Sjuknärvaro vanligt bland lärare i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Lärare i Uppsala går till jobbet när de är sjuka. Det är så vanligt att man till och med har uppfunnit det nya begreppet sjuknärvaro.

Av nästan 300 tillfrågade lärare i Uppsala svarade drygt 40 procent att de går till skolan fast de egentligen borde sjukskriva sig. Bland annat känner de ansvar för sin klass

-Man funderar en gång till, och så går man till jobbet i alla fall, säger läraren Lillemor Norrby.

Marika Seigehell, som också är lärare, håller med.

-Jag ska vara bra sjuk för att inte gå. Men om det är så illa att jag inte ens kan gå upp, då skulle jag inte dra mig för att sjukskriva mig. Vet jag att jag kan göra mitt jobb, då går jag ändå.

Varför är man så pliktrogen?

-Man sätter så många på pottkanten om man inte går, och sen får man ändå ta hand om jobbet själv när man kommer tillbaka. Så man tjänar på att gå till jobbet, fortsätter Marika Seigehell.

Även lärarförbundets representant Helena Ramund Norén tror att lärarna är en grupp som pressar sig.

-Vi är ansvarskännande och det är svårt att hitta utbildade vikarier, säger hon.

Hågadalsskolans för tillfället snuviga rektor Helena Lundvik är dock överraskad av enkätens siffror.

-Det är ju en ganska hög siffra, men jag har hittills inte upplevt det som ett problem, säger hon.

Problem för organisationen

Rapportens författare vid Örebro universitet skriver att det inte är tecken på en frisk organisation om man inte kan vara sjukskriven när man är sjuk.

-Det är olyckligt om folk arbetar när de känner sig sjuka, men jag kan inte se att det är något förhållningssätt i organisationen som skulle ligga till grund för att folk går och arbetar trots att de är sjuka.

Lärarförbundets representant Helena Ramund Norén tror inte att det är bra att arbeta när man är sjuk under en längre tid.

-Jag tror att det kan leda till långtidssjukskrivning. Men vanlig snuva gör nog inte så mycket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.