Foto: Vårdförbundet/ Tomas Oneborg

Sjuksköterska vinner pris

Uppdaterad
Publicerad

Specialistsjuksköterskan Joachim Eckerström vinner 200.000 kronor för sitt nya sätt att ta hand om människor med självskadebeteende inom norra Stockholms psykiatri.

–  Det är fantastiskt att ta del av detta innovativa bidrag till utvecklingen av psykiatrin. Joachim Eckerström och kollegor har infört ett arbetssätt, som hjälper en utsatt patientgrupp att vara delaktiga i sitt val av vård, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Joachim Eckerström är specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård på S:t Görans sjukhus och vinner Vårdförbundspriset för sitt arbete med självvald inläggning (SI) vid emotionell instabilitet och självskadebeteende. Projektet är ett samarbete mellan Röda Korsets Högskola och Norra Stockholms psykiatri.

Ny vårdform

Joachim Eckerström och hans kollegor ser sitt projekt som en ny vårdform och ett komplement till den vanliga vården inom psykiatrin.

–  Vi har sett hur patienten på ett positivt sätt tagit emot det ökade ansvaret som det innebär att vara den som styr sin vård. Fokus har flyttats från medicin till omvårdnad, från kontroll till tillit. En patientgrupp som har setts som ”svår” ses nu som resursstarka och med möjlighet att ta ansvar, säger Joachim Eckerström.

Vårdförbundspriset instiftades 2009 och delas årligen ut av Vårdförbundet i samarbete med Folksam.

Priset är tänkt att stimulera utvecklingen bland Vårdförbundets medlemmar.

Priset ska uppmärksamma arbete som bidrar till att personcentera vården.

Med prissumman 500 000 kronor är priset ett av Sveriges största inom vårdområdet.

Priset går till en eller flera av kandidaterna som valts ut av en expertjury.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.