Här visar Mia Ekfors, astma- och KOL-sjuksköterska, hur en spirometriundersökning går till och hur smittorisken ser ut. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Spirometrisjuksköterskan Mia fick covid – då stoppades lungundersökningarna

Uppdaterad
Publicerad

Mia Ekfors, som arbetar som astma- och KOL-sjuksköterska på Capio vårdcentral Högdalen i Stockholm, blev sjuk i covid-19 i våras. Efter hennes insjuknande har vårdcentralerna ställt in alla spirometriundersökningar på patienter, för att säkerställa att personal inte smittas.

– Eftersom vi inte har rätt utrustning tycker jag att det är ansvarslöst att göra spirometrier, säger hon.

I dag när spirometriundersökningar inte görs längre följer Mia Ekfors upp patienters symtom genom självskattningstester, där patienterna får svara på frågor om sina symtom. En del patienter med allvarligare symtom remitteras från vårdcentralen till fysiologiska laboratorier, där undersökningar kan göras då det finns säkerhetsutrustning.

Ser du att det finns några möjligheteter att ni kan börja med spirometriundersökningar igen så som läget ser ut just nu?

– Inte som det ser ut just nu. Vi som jobbar i primärvården kanske måste fundera på vad vi har för utrustning, eftersom den utrustning vi har inte har luftfilter som tar upp virus och bakterier.

Vårdcentralen har även börjat jobba mer med digitala patientmöten och förbereder sig nu på att patienterna ska kunna testa sig själva hemma via en app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.