Bristen på vårdplatser och personal gör att många tycker att arbetet blivit för tungt. Foto: SVT

Sjuksköterskor har fått nog – säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjuksköterskor på Danderyds sjukhus har minskat med 17 procent de senaste två åren. Efter helgernas akutkris säger ännu fler upp sig.

Många sjuksköterskor på Danderyds sjukhus har fått nog. Helgernas akuta kris på vårdplatser och svårigheter att bemanna gör att många tycker att arbetet blivit alltför tungt.

– Jag har verkligen försökt men inser att det inte går att jobba under det här trycket. Jag hinner inte äta. Jag har kissat på mig på jobbet, och jag gråter. Det är tungt att jobba när patienter rullas ut för att vårdas i korridoren. Det finns ingen värdighet i vården och det tär på en psykiskt, säger en anonym sjuksköterska till DN.

Stor överbeläggning

Liksom på de andra akutsjukhusen har det varit ett enormt tryck på akutmottagningen de gångna helgerna. Färre vårdplatser har varit öppna jämfört med förra året. 85 procents beläggning är optimalt för att sjukhuset ska fungera med in- och utskrivning av patienter. Nu ligger siffran på 117–125 procent sedan flera veckor.

– Vi är inne på fjärde veckan med den här höga belastningen. Mycket av det som händer nu ligger inte på sjukhusledningen. Det är en fråga för våra politiker, säger Joakim Bragd, överläkare på medicinkliniken och tillförordnad verksamhetschef under helgerna till ltidningen.

Brist på sjuksköterskor

Sedan 2014 har antalet sjuksköterskor med tillsvidareanställning på Danderyds sjukhus minskat från 953 till dagens 792, en minskning med 17 procent, som till stor del beror på sjuksköterskebristen.

– Jag tycker synd om personalen, och jag förstår att man kommer till en gräns när man inte orkar. Många har varslat om uppsägning, även om vi inte sett om det blir så, säger Karin Malmqvist, chefläkare på Danderyds sjukhus.

Landstingsråd: Tar larmen på djupt allvar

Personallandstingsrådet Peter Carpelan (M), säger till DN att han ser ”med djupaste allvar” på personalens larm.

– Jag är som personallandstingsråd ansvarig för personalfrågorna. På måndagen kommer jag på plats träffa ledningen för sjukhuset och också vara tillgänglig för personalen, så att medarbetare direkt till mig kan framföra sina synpunkter, säger han till DN på söndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer