Sjuksköterskor demonstrerade på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset har fått fakturor för 57 miljoner kronor som det saknas underlag för. Ikväll genomförde sjuksköterskor en protest i entrén till sjukhuset.

Karolinska universitetssjukhuset har blivit fakturerat 57 miljoner kronor som det inte finns underlag för. Nu uppger sjuksköterskor att man lämnat in en polisanmälan. Och på tisdagskvällen genomfördes också en protest i sjukhusentrén.

– Vi var cirka 35 personer i entrén, berättar specialistsjuksköterskan Päivi Vilkkavaara för SVT nyheter Stockholm.

Nya Karolinska sjukhuset

– Vi tycker att sjukhusdirektören och styrelsen bör avgå. Det har kommit fram oegentligheter under lång tid, och de har inte alls tagit ansvar för hanteringen av Nya Karolinska, säger hon, som också är en av initiativtagare till nätverket ”En annan vård är möjlig”.

Det är konsultföretaget Boston Consulting Group som sedan 2011 fakturerat Karolinska totalt 257 miljoner kronor. I helgen avslöjade DN att det saknas underlag för runt en femtedel av den summan.

Päivi Vilkkavaara berättar att hon polisanmält den tidigare produktionsdirektören, en person som enligt Dagens Nyheters granskning gått direkt från Boston Consulting Group in i ledningen på Karolinska, där han beställt konsulttjänster och poängsatt anbudsgivare i en upphandling som BCG sedan vunnit.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) har nu kallat till möte med Karolinskas styrelse och ledning, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det måste vara ordning och reda både i papper och ekonomistyrning, säger Svenonius till tidningen.

Mötet hålls på fredag med landstingsstyrelsens ägarutskott. På onsdagen väntas resultatet av en internrevision.

Irene Svenonius säger till DN att hon har förtroende för sjukhusdirektören och styrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet