Skyddsombuden på akuten på Danderyds sjukhus Daniela Tapia, Sara Hedberg och Matilda Varli larmar om läget på akuten. Foto: privat/TT

Sjuksköterskor larmar om kaos på Danderyds akut

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla pass, ingen lunch och patienter som blir liggandes i timmar på akuten har blivit vardag på Danderyds sjukhus. Situationen är så ansträngd att skyddsombuden nu kräver åtgärder. Efter ett möte med sjukhusledningen på torsdagseftermiddagen avvaktar de nu med en anmälan till Arbetsmiljöverket och återkommer med ett ställningstagande under fredagen.

Jenny Pettersson har jobbat som sjuksköterska på Danderydsakuten i snart fem år och hon säger att situationen som varit under sommaren är det värsta hon varit med om under de åren.

– Det är helt förfärligt, mina kollegor gråter för vi inte kan ge den vården som vi vill ge. Vi kan ha ansvar för 35 patienter var och det är inte ovanligt att vi har patienter med larm men det finns ingen som kan ta emot larmen, säger Jenny Pettersson, sjuksköterska.

Jenny Pettersson, sjuksköterska på Danderyds akutmottagning. Foto: Privat

”Vi jobbar ofta dubbelpass”

Sedan i juli har beordrad övertid med dubbla pass, utan tid för att hinna äta eller gå på toaletten, blivit standard på Danderydsakuten.

– Vi jobbar ofta dubbelpass, om man börjar 07.00 måste man fortsätta till 21.30. Eller så jobbar man kväll och blir beordrad att jobba natt också, och sedan ska man vara på plats igen klockan 15, säger Matilda Varli, sjuksköterska på Danderydsakuten och skyddsombud.

Skyddsombuden för både Vårdförbundet och Kommunal krävde därför åtgärder från sjukhusledningen under ett möte på torsdagseftermiddagen. Skyddsombuden meddelade att de överväger att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det är slitsamt för kroppen och psyket, när man kommer hem kan man inte slappna av för man är fortfarande stressad, säger Matilda Varli.

”Absolut farligt för patienterna”

Problemen började redan i våras enligt Daniela Tapia, sjuksköterska och skyddsombud, när flera av de mest erfarna sjuksköterskorna sade upp sig. Men i juli blev krisen helt akut och även läkare på Danderyd har larmat om läget.

Sjuksköterskor från avdelningarna beordrades till akuten för att ta hand om patienterna medan de med akuterfarenhet fått arbetsleda och prioritera bland patienterna utan att träffa dem.

– Det är absolut farligt för patienterna. Vi kan inte säkerställa patientsäkerheten. Vi med mest erfarenhet sitter framför en dator och bedömer hur sjuka patienterna är och vi kan bara utgå från journalerna och delegerar uppgifterna, säger Daniela Tapia.

Räknas som erfaren efter bara ett år

Både Daniela Tapia och Matilda Varli är unga och har bara varit sjuksköterskor i ett år, men räknas ändå till de mer erfarna på akuten. Daniela Tapia konstaterar att omvårdnaden som mat och hygien till patienterna hinner de inte med alls.

– Det är inte värdigt någonstans. Vi har jobbat så här i över en månad och det blir värre och värre.

Ingen av sjuksköterskorna SVT pratat med tror att ledningen kommer att kunna presentera tillräckliga åtgärder.

– Vi behöver fler kollegor med bättre villkor, det är det enda som kan lösa situationen, säger Jenny Pettersson.

Avvaktar anmälan

Efter mötet med sjukhusledningen sent på torsdagseftermiddagen meddelade skyddsombuden att de återkommer med ett ställningstagande på fredagen. Det är alltså oklart om de kommer göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.