Johan Bratt kommenterar att det funnits gott om lediga tider för vaccinering under påskhelgen. Foto: TT

Sjukvårdsdirektören: ”Man kan möjligen se det som lite orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Att det under påskhelgen har funnits gott om lediga vaccinationstider i Stockholm har skapat reaktioner då Stockholms län har lägst andel vaccinerade i landet. Flera har reagerat på att man behövt boka sin tid digitalt och menat att informationen varit dålig. Nu kommenterar Johan Bratt, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, reaktionerna.

– Man kan möjligen se det som lite orättvist, säger han till SVT.

Flera som hört av sig till SVT menar att de obokade tiderna bland annat kan bero på ett digitalt utanförskap där man inte vet hur man bokar tider digitalt och på att det inte funnits möjlighet att vaccinera sig på sin lokala vårdcentral.

– Vi har försökt använda påskhelgen till att så många som möjligt blir vaccinerade så snabbt som möjligt men ändå på ett ordnat och bokat sätt, säger Johan Bratt.

Han medger dock att det under påskhelgen krävts digitala kunskaper för att boka sin tid.

– Men alla som inte klarar av det digitala kommer att få brev från sin vårdcentral från och med imorgon.

Enligt uppgifter från Region Stockholm fanns det vid 14-tiden på måndagen nära 4 300 lediga vaccinationstider fram tills på söndag den 11 april i Täby, Älvsjö, Sabbatsberg och på Karolinska.

Hör Johan Bratt berätta mer i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.