Läkaren Uffe Hyllin och sjuksköterskan Margarita Villalobos i morgonstudion. Foto: SVT

Sjukvårdspersonal: ”Patientsäkerheten är hotad varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

”Bli inte sjuk”, det rådet ger läkaren på Södersjukhuset efter den senaste tidens kaos på akuten. Uffe Hyllin, läkare på Södersjukhuset, publicerade ett inlägg på sociala medier som har fått en enorm spridning.

– Patienter har fått vänta i 15 timmar för att få hjälp, berättar han i SVT:s Morgonstudion.

En stressig arbetsmiljö och rädsla för att göra fel, det beskriver läkaren Uffe Hyllin och sjuksköterskan Margarita Villalobos.

– Vår upplevelse skiljer sig väldigt mycket från det som politikerna sprider, vi vill få ut den sanna bilden från oss som jobbar på golvet, säger Uffe Hyllin.

Margarita Villalobos beskriver situationer där sjukvårdspersonal tvingas hänga upp lakan mellan patienters sängar, när rummen inte räcker till.

– Patientsäkerheten är hotad varje dag, berättar hon.

Uffe Hylins facebook-postning fick stor uppmärksamhet. Foto: Facebook

Hör deras berättelser från sjukvården i videon.

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) håller med om att läget på Södersjukhuset är ansträngt. Men säger samtligt att kösituationen har blivit bättre efter julhelgen.

– Det är helt fel att säga att människor inte ska bli sjuka, det kan ju innebära att människor inte vågar söka vård, det ska man absolut göra, säger hon i SVT:s morgonstudio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.