Skadat bostadshus vid Sabbatsberg kan rivas

Publicerad

Hyreshuset på Torsgränd har miljöproblem och kan komma att rivas för att lämna plats för ett nytt hus. De som bor där är nu oroliga för flytt och höjda hyror. Och Hyresgästföreningen kritiserar fastighetsbolaget för att inte informera om sina planer.

På Torsgränd vid Sabbatsberg har många lägenheter problem med fuktskador och ventilationen. Boende i huset har klagat på miljön och att den orsakat hälsoproblem som astma. Klart står att huset, eller delar av det, behöver saneras. Men i ett möte med hyresgästerna i januari meddelade fastighetsbolaget AFA att man överväger att riva byggnaden för att bygga ett nytt, större hus.

Höjda hyror

– Ur det blå fick vi reda på att ett spår som de nu jobbar med i stället för renovering är att riva hela fastigheten, utan någon som helst förvarning, säger Wilhelm Sandström Kaldo som bor på Torsgränd och är medlem i Hyresgästföreningen.

ABC: Vad finns det för problem med att riva huset och bygga nytt?

– Det stora problemet är hyreshöjningar och det har väldigt många här svårt att betala. Det här är ett av få kvarter i området som har relativt låga hyror.

Enligt Lars Edberg, förvaltningschef på AFA fastigheter, är höjda hyror oundvikligt, men han lovar hyreslättnader för de som redan bor i huset.

– Oavsett om det blir sanering eller nyproduktion av lägenheterna så blir det en helt annan hyra än vad det är i dag. Men vi kommer att se över de möjligheter vi har att subventionera hyran för de som återinflyttar i lägenheterna. Och vi kommer att vara frikostiga.

Vill ha ökad dialog

Den lokala Hyresgästföreningen anser att AFA undanhåller information från hyresgästerna. De vill se en ökad dialog om vilka problem som finns i huset och alternativ på åtgärder.

– Att riva ett hus är väldigt drastiskt. Vi skulle vilja ha varit med på resan, ta del av provsvar och föra en dialog kring lösningen på problemen, säger Patrik Carlson, ordförande för Hyresgästföreningen på Torsgränd.

Lars Edberg håller inte med.

– Vi har haft informationsmöten med hyresgästerna kontinuerligt och skriftlig information också sedan oktober förra året. Information är alltid svårt och hur man tar emot den, men vi har försökt att informera om det här och vi kommer att fortsätta informera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer