Jimmy Grönfoss, en av kaptenerna för skäggklubben Bearded Villains i Sverige Foto: SVT

Skägg i centrum på parad över Söder

Uppdaterad
Publicerad

Alla som gillar ansiktsbehåring har extra anledning att fira – det är nämligen internationella skäggdagen i dag. I bland annat Stockholm tog skäggbeprydda chansen att uppmärksamma detta genom en parad över Södermalm.

– Det är bara för att fira skägget, visa att skägg inte är en trend utan en livsstil. Det finns skäggiga gubbar, och damer till och med, det är en livsstil där man väljer att kasta bort den där onda rakhyveln, säger Jimmy Grönfoss, en av kaptenerna för skäggklubben Bearded Villains i Sverige.

Klubbnamnet, som väl kan översättas till ”Skäggiga Skurkar”, kom till som en ironisk blinkning till vanföreställningen om skäggiga män.

– Bara för att man ser stor, tatuerad och kriminell ut kan man ändå vara en snäll bamsebjörn, säger Jimmy Grönfoss till SVT Nyheter.

Han uppskattar att runt 150 personer deltog i paraden som organiserades av klubben, vars svenska gren blev vida känd när de vid en tidigare sammankomst förväxlades med terrororganisationen IS och polis tillkallades. Den här gången förflöt dock allt utan incidenter, enligt Grönfoss.

– I dag var det folk som tutade och hejade. Det blev inget negativt, till och med brandkåren tutade på oss så det verkade uppskattat, säger han.

– Vi vill sprida kärlek och vara glada, säger John Ekeblad, en av de andra kaptenerna för klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.