När stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr gick ut med ett nödrop om situationen kraschade museets it-system av belastningen när tusentals personer försökte stödköpa årskort samtidigt. Foto: Anders Wiklund/TT

Skansen överrumplade av kärleksbombningen: ”Helt galet”

Publicerad

Dagen efter Skansenledningens nödrop om en annalkande likvidation har tusentals människor engagerat sig i museets överlevnad.
Samtidigt meddelar kulturdepartementet att Skansens situation ska diskuteras.

Att friluftsmuseet Skansen i Stockholm befinner sig i akut ekonomisk kris verkar inte ha gått obemärkt förbi.

Facebookgruppen ”Rädda Skansen” har i skrivande stund över 10 000 medlemmar, och dagen efter att Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr gick ut med ett nödrop om situationen kraschade museets it-system av belastningen när tusentals personer försökte stödköpa årskort samtidigt.

– Det är helt galet. Vi blev överrumplade av den otroliga kärleksbombningen och är jätterörda av alla människors engagemang. Man ser att Skansen betyder så mycket för så många, säger Yvonne Borg Nordling, chef för Skansens marknads- och kommunikationsavdelning.

”Pågår diskussioner”

Det akuta ekonomiska läget kombinerat med regeringens nya direktiv om begränsade sammankomster innebär att Skansen i praktiken inte kan genomföra sina tidigare utannonserade scenevenemang. Dessutom är framtiden för SVT-produktionen ”Allsång på Skansen” oviss, säger Yvonne Borg Nordling.

– Det pågår diskussioner, men så vitt jag vet är inget definitivt beslut fattat än.

Brådskande läge

Trots alla stödköpta årskort och swishade pengagåvor till verksamheten kommer det att krävas ytterligare stöd i mångmiljonbelopp för att rädda Skansen.

Ledningen hoppas på hjälp från regeringen.

– Vi fick en signal om att statssekreteraren på kulturdepartementet är beredd att lyssna till oss den 17 april, och det ligger långt fram i tiden. Det vore bra att få berätta för huvudmannen hur det ser ut så snabbt de har möjlighet, säger John Brattmyhr.

Skansen grundades år 1891 av Artur Hazelius.

Namnet Skansen kommer troligen från den militära skans som prins Karl-Johan lät uppföra åt prins Oskar på 1810-talet.

Syftet med Skansen var att visa hur människor bott och verkat i olika delar av Sverige under äldre tid.

Runt 150 kulturhistoriska byggnader från hela landet har flyttats till Skansen.

Museet är även hem för en stor mängd djur, från insekter till tropiska fiskar, apor och vargar.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet