Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ugglan Percy får här återvända till sitt vanliga bo på Skansen. – Vi får inte släppa ut våra djur i naturen, säger Linda Hörngren, chef djurvårdarenheten Skansen. Foto: Sara Granström

Skansens lappuggla Percy hittad – satt på Lidingö stadshus

Uppdaterad
Publicerad

Den har varit på rymmen sedan det kraftiga snöfallet gjorde det möjligt att fly från inhägnaden. Nu, en vecka senare, är lappugglan på väg tillbaka till Skansen efter tips om att den befann sig på Lidingö stadshus.

– Han mår fint och vi ska kika lite närmare på honom men han verkar må bra, säger Linda Hörngren, chef djurvårdarenheten.

Ugglan ska nu placeras på en undanskymd plats och få sitta i lugn och ro och äta möss.

– Det är vårt ansvar att hämta tillbaka våra djur. Vi får inte släppa ut djur i  naturen.

Specialiserade på smågnagare

Enligt Linda Hörngren har ugglan förflyttat sig stegvis sedan den rymde. Och trots att ugglorna på Skansen matas med döda möss verkar jaktinstinkten finnas kvar.

– Han har ätit något för han har bajsat. Jaktinstinkten sitter djup rotad, de är specialiserade på att jaga smågnagare, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skansens lappuggla Percy fångades under måndagen in efter en vecka på rymmen. Foto: Christian Svedenkrans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.