Bombrobot i Kista och bränder i Rinkeby. Foto: SVT och Janne Åkesson/Swepix

Granat vid polishus kan ha kopplingar till Rinkebyupplopp

Uppdaterad
Publicerad

Den skarpladdade handgranat som hittades i en papperskorg utanför polishuset i Kista under måndagen kan ha kopplingar till upploppen i Rinkeby, uppger polisen. I ett uttalande säger man nu att säkerheten höjts efter händelsen.

– Polisstationen i Kista är den station som ligger närmast Rinkeby och det kan därför inte uteslutas att händelsen kan kopplas ihop med de oroligheter som inträffat där, säger polisområdeschefen Patrick Ungsäter, i ett uttalande på polisens webbplats.

Till SVT säger han att man tittar på händelserna ur ett brett perspektiv och att det är lite av en arbetshypotes att de har koppling till varandra.

”Måste utgå från att det finns samband”

– Jag vill understryka att vi inte har några konkreta samband mellan händelserna. Men vi måste utgå från att det finns ett samband, det måste vara vår utgångspunkt. Att utgå från något annat vore fel, säger Patrick Ungsäter till SVT Nyheter Stockholm.

Upploppen i Rinkeby och handgranaten utanför polishuset i Kista utreds som särskilda händelser.

– Vi utreder händelserna både enskilt och i samband med varandra. Vi har en beredskap och resurs för att omhänderta det som kan hända.

Höjd säkerhet

Med anledning av fyndet av handgranaten har man höjt säkerheten.

– Framför allt handlar det om en mental förberedelse för polisverksamheten, både i regionen och i polisområdet. Om det är så att den här granaten var riktad mot polisen så behöver vi ha en mental förberedelse på att det kan hända igen, säger Patrick Ungsäter, och fortsätter:

– Vi vidtar också andra åtgärder som jag inte kan gå in på.

Undersöktes av bombtekniker

Det var på måndagsförmiddagen som ett misstänkt farligt föremål hittades i en papperskorg i närheten av polishuset på Kista torg. Bombtekniker kom till platsen och påbörjade undersökningen av handgranaten, som flyttades med en bombvagn för att undersökas på annan plats.

LÄS MER: Misstänkt föremål var skarpladdad granat

Senare under dagen bekräftade man att handgranaten var skarp. Att polisen ser ytterst allvarligt på händelsen bekräftades redan på måndagseftermiddagen när man gick ut och sade att det hela betraktas som en ”särskild händelse”.

Ännu ingen gripen

Andra exempel på händelser som definieras som just ”särskilda händelser” är våldsamma upplopp, sabotage och bombhot, terroristangrepp och större händelse med många döda eller skadade.

LÄS MER: Upploppet i Rinkeby – polisen sköt för att träffa

Brottsrubriceringen gällande fyndet av den skarpladdade granaten ändrades under måndagen från grovt olaga hot till försök till allmänfarlig ödeläggelse. Ingen har ännu gripits för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.