Efter lång torka – skärpt eldningsförbud i Stockholms län

Publicerad

Från och med klockan 8 i morgon, fredag den 23 juli, gäller skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län. Det har länsstyrelsen beslutat med anledning av den senaste tidens värme och torka, som orsakar extremt hög brandrisk i skog och mark.

Det innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet gäller till exempel kol, ved och grenar.

Det är däremot tillåtet att använda utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska om det sker på en plats där det inte finns risk för brandspridning. Även grillning på egen tomt är tillåtet om det sker utan risk för att en brand ska kunna sprida sig.

Kan dömas till böter

Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Så här sa Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar, när eldningsförbudet infördes i länet förra veckan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.