Claes Keisu, pressansvarig på SL, om SL:s nya bussregler. Foto: SVT/Kazhal Mohammadi

Skärpta regler i Stockholms kollektivtrafik

Uppdaterad
Publicerad

För att minska smittspridning av det nya coronaviruset så skärps reglerna i Stockholms kollektivtrafik. Resenärer får inte längre kliva på genom bussarnas framdörrar och uppmanas att sprida ut sig när de reser med buss, tåg och tunnelbana.

– Vi vill skydda förarna så att vi kan hålla kollektivtrafiken rullande, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Inga resenärer får kliva på genom bussarnas framdörrar. Dessutom sitter det nu vita band som ska stoppa passagerare från att vara komma för nära föraren. På tunnelbanan, tvärbanan och lokalbanorna uppmanas resenärerna att sprida ut sig och, om möjligt, inte sitta nära varandra.

– Vi uppfattar det att resenärerna har tagit det hela på ett bra sätt, och att resenärerna också tar ett ansvar för att hjälpa till i den här situationen, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Informerar via lappar

På SL:s bussar sitter nu lappar som påminner resenärerna om att gå in bakvägen. Man har även informerat om de nya reglerna på sin hemsida och i sociala medier. Men trots det rådde det viss förvirring hos stockholmarna.

– Jag siktade på att gå in framvägen på bussen, säger resenären Lennart Bergstedt.

Hör vad stockholmarna tycker om SL:s nya relger i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.