Skattehöjning för Stockholmarna

Uppdaterad
Publicerad

Den nya skattesatsen ger 700 miljoner kronor extra till stadskassan, pengar som ska användas till skola, förskola och äldreomsorg.

Stockholms rödgrönrosa majoritet har i dag beslutat att kommunalskatten höjs med 35 öre per tjänad hundralapp, från 17,33 till 17,68. För en person med en månadslön på 30.000 kronor betyder det att man nästa år kommer att betala drygt 100 kronor mer i skatt per månad.

Ska gå till välfärdssatsningar

– Skatten går framför allt till vår gemensamma välfärd. Skolan, förskolan och äldreomsorgen behöver ökad kvalitet. Vi har gått till val på att vi vill ha bättre välfärd och nu kan vi leverera det till Stockholm, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Skatten har gått upp och ned i Stockholm under de senaste åren. Nu kommer den att hamna på ungefär samma nivå som 2007 och 2008. Trots att Folkpartiet var med och styrde i Stockholm då är de kritiska till höjningen.

– Skattehöjningen på 35 öre visar återigen att det är V och MP som styr Stockholm, inte S. Till löftessveken om Bromma, Förbifarten och Slussen läggs nu skattehöjarpolitik på klassiskt vänstermanér, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Felprioriterat enligt oppositionen

– Stockholms ekonomi är mycket god. I brist på idéer väljer majoriteten ändå att höja skatten för att visa handlingskraft. Men det stockholmarna behöver är hög kvalitet i välfärden och valfrihet i vardagen, inte mindre pengar i plånboken, säger Lotta Edholm.

Socialdemokraterna har tidigare förespråkat en hälften så stor skattehöjning. De övriga partierna i majoriteten har velat ha en betydligt högre skatt. Dagens beslut ser ut att vara en kompromiss mellan de styrande, men det stämmer inte enligt Karin Wanngård.

– Det är ju ett nytt budgetår. När vi föreslog 15 öre var det för budgeten år 2014. Inför 2015 ser vi att vi behöver göra ökade satsningar i vår välfärd och därför höjer vi skatten med 35 öre.

Kommunfullmäktige fattar beslut om skattesatsen den 27 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet