Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
oannonserade besök genomfördes inte på grund av pandemin Foto: Kovan Alshawish /SVT

Skatteverket: ”Pandemin har begränsat möjligheten att göra oannonserade besök”

Publicerad

De oannonserade besök som genomförs av åtta myndigheter – bland annat Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Polisen – för att gemensamt kontrollera och stoppa arbetskriminalitet har begränsats av pandemin.

– Restriktionerna har gjort att de här besöken inte gått att genomföra, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Svartarbete uppskattas kosta staten miljarder men ingen vet exakt hur mycket. Och det existerar i alla branscher.

– Problemet finns överallt i Sverige men är större i Stockholm för att antal restauranger är större, säger Conny Svensson nationell samordnare på Skatteverket.

Samarbetet mellan myndigheterna, som etablerades i december 2017, har kantats av problem även innan pandemin. Det har försvårats av motstridiga lagar och svårigheter i informationsöverföring mellan myndigheterna.

– Vissa lagar måste ändras för att kunna genomföra samarbetet på bättre sätt, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Samarbetet behöver stärkas

Enligt en analys av Arbetsmarknadsdepartementet bör staten stärka samarbetet genom att etablera ett gemensamt kansli för de åtta myndigheterna och lagstifta för att förbättra samarbetet.

Hör Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, om hur stort problemet är i Sverige och vad som behövs för att stoppa det, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer