Hubertusjakten på Gärdet som den såg ut innan olyckan skedde. Foto: SVT

Hästar skenade från Gärdet till E4

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 13.30 fick polisen larm om att en eller flera hästar skenat från Gärdet i riktning mot Östermalm. SVT:s medarbetare mötte hästarna på E4.

Det var i slutet av den årliga Hubertusjakten som hästarna slet sig. Två ryttare föll av och fördes till sjukhus med ambulans.

– Det var precis vid slutet av jakten som olyckshändelsen inträffade. Ryttarna var vid medvetande när de fördes till sjukhus, säger Björn Beckman, ordförande i Stockholms Fältrittklubb.

Skenade till Bergshamra

De skenande hästarna tog sig ända till E4:an där ett av SVT:s team mötte dem i bilen i höjd med Haga Norra. Hästarna sprang i norrgående riktning. En polisbil åkte efter ekipaget och stoppade upp trafiken bakom.

Hästarna tog sig ända från Gärdet till E4:an, hur är det möjligt?

– Hästar har en benägenhet att springa hem, och ryttarna kommer från lite varstans. Då blir de vilsna och vet inte vart de ska ta vägen, säger Björn Beckman.

Polisen meddelade vid halvfyra-tiden att hästarna hade fångats in av allmänheten i höjd med Bergshamra.

Hubertusjakt är en jaktridning under särskilt högtidliga former och äger rum 3 november, på Hubertusdagen. Jaktridning i Sverige är utan villebråd, det vill säga inga djur jagas, utan jakten rids för ridningens skull. Jakten är en tävling i form av en symbolisk jakt.

Källa: ne.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.