Foto: TT arkivbild

Skiftarbete lika skadligt oavsett schema

Uppdaterad
Publicerad

Vilken schemamodell som används vid skiftarbete är oviktigt för stress, sömn och hälsa hos de arbetande.

En god arbetsmiljö är mer avgörande, enligt ny forskning vid Stockholms Universitet.

Skiftarbete är förknippat med både långsiktiga och kortsiktiga hälsoproblem. Det handlar om sömnbesvär som leder till trötthet, olyckor och obalans mellan privatliv och arbete på kort sikt och hjärtsjukdom, diabetes och cancer på lång sikt.

Därför undersökte Göran Kecklund, professor i psykobiologisk sömnforskning, och hans forskargrupp vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet tre olika schemamodeller för skiftarbete inom vården för att se hur besvären påverkades.

Ingen modell bättre

Modellerna som undersöktes var ett fast rullande schema, som ett vanligt förekommande tre-skift, ett fast schema men med arbetstidsförkortning om ungefär två timmar per vecka och ett individuellt schema. Det visade sig att de som arbetade skift upplevde samma problem oavsett schemaupplägg.

Forskarna kunde därför konstatera att det fanns inga eller små skillnader mellan arbetstidsmodellerna när det gällde stress, trötthet, hälsobesvär eller balansen mellan privat- och arbetslivet.

Arbetsmiljö viktigare

Däremot verkar arbetsmiljön i stort vara en faktor som påverkar stressen, sömnen och hälsan. Andra faktorer som ger bättre förutsättningar för skiftarbetarna är en dygnsvila som överskrider elva timmar, kortare arbetspass, maximalt två till tre nattskift i följd, pauser i arbetet och en bemanning som är anpassad till arbetets krav.

Projektet finansierades av AFA Försäkringar med syftet att långsiktigt minska ohälsan i arbetslivet.

Skiftarbete

Att arbeta skift innebär att man arbetar olika tider på dygnet, exempelvis sena kvällar eller nattetid.

Det är mycket svårt att ställa om kroppens naturliga dygnsrytm, som påverkas av dagsljus.

De vanligaste problemen med skiftarbet är sömbrist, störd sömn och trötthet.

På grund av allvarlig trötthet påverkas uppmärksamheten och risken för olyckor och arbetsskador ökar vid skiftarbete.

Källa:/”Skiftarbete, hälsa och säkerhet”, Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.