Ännu på tisdagen var ingen gripen för skottlossningen mot de två män som polisen nu bekräftat har dött av sina skador. Foto: Jonathan Näckstrand/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Dubbelmord i Hallonbergen kopplas till gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

De två män i 20-årsåldern som skottskadades i Hallonbergen på måndagskvällen har avlidit. Det bekräftar polisen på tisdagsmorgonen. Enligt polisuppgifter är de två mördade männen kända kriminella från södra Stockholm – nu försöker polisen hitta motivet till morden.

Strax efter klockan 17.30 på måndagen besköts en bil i Hallonbergen i Sundbyberg. Två personer träffades och fördes till sjukhus med skottskador. På tisdagsmorgonen bekräftar polisen att de två männen avlidit och att förundersökningen nu gäller mord.

Enligt uppgifter till SVT är de två mördade männen i 20-årsåldern, kända av polisen sedan tidigare och tillhörde kriminella grupperingar från södra Stockholm.

– Det var bara en tidsfråga innan de blev dödade. De har haft ett stort hot mot sig, säger en polis till SVT.

Flera parallella konflikter

En förundersökning om mord har inletts och stora polisresurser läggs nu på att kartlägga motivet och att gripa den eller de personer som ligger bakom.

– Det är så mycket konflikter här så det är inte alls helt tydligt just nu vilka som kan ligga bakom, säger en annan poliskälla.

Men polisen är kraftigt ansträngd och motiven är inte lätta att förstå eftersom det pågår flera parallella konflikter med många inblandade.

– Morden i går fick inte hända. Vi mäktar inte med. Vår kriminalresurs är helt slutkörd, säger poliskällan.

Polisavspärrningar på den plats där två personer har skjutits i Hallonbergen, nordväst om Stockholm. Enligt larmet som kom in till polisen vid 17.30-tiden ska skotten ha avlossats mot en bil.

Satsning mot grov brottslighet

Enligt vittnen ska en moped ha lämnat platsen efter att skotten avlossats. Polisen sökte efter misstänkta gärningsmän med en vapenhund under måndagskvällen men ännu är ingen gripen.

Nu arbetar polisens satsning mot grov brottslighet i region Stockholm, insatsen Max, med händelsen. Syftet med insatsen Max är att bryta våldskurvan och man samlar resurser och experter från hela regionen.

De senaste två veckorna har en rad skottlossningar ägt rum på flera håll i landet. Minst fyra personer har avlidit, och många fler har skadats.

30 oktober: En man i 20-årsåldern hittas skottskadad i stadsdelen Hjällbo i nordöstra Göteborg.

2 november: Två personer skadas i samband med en skottlossning i Gränby i Uppsala. En av de skadade avlider senare. En 17-åring har gripits.

3 november: En taxichaufför skottskadas i sin bil i stadsdelen Rosengård i Malmö.

3 november: Åtta personer skadas i en skottlossning i Mölnlycke utanför Göteborg och elva personer anhålls. Enligt polisen har flera av de skadade kopplingar till mc-gänget Hells Angels.

4 november: Två personer skottskadas i Hagsätra i södra Stockholm.

8 november: En man skjuts ihjäl på Heidenstams torg i Uppsala strax före midnatt.

12 november: Två unga män i en bil skjuts ihjäl i Hallonbergen i Sundbyberg.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer