Vi sitter knäpptysta i en koja, jägaren Lennart Nordlander och jag. Solen har precis gått ner.
– Vildsvinen är aktiva på natten, det är nu de börjar röra på sig, viskar Lennart Nordlander till mig.
Jag har fått strikta förhållningsorder inför kvällens möte, inga klädesplagg som prasslar.
– De hör om du kliar dig på byxan. Ha helst på dig en ylletröja, det är det bästa.
Nu väntar vi på det skygga, intelligenta djuret med en fantastisk hörsel och ett luktsinne sju gånger bättre än en hund.
– Om grävlingen kommer fram först och sedan rusar iväg, då vet vi att det är gris i närheten. Grävlingen är livrädd för vildsvinen, viskar han.
Plötsligt syns en stor, svart skugga och vi hör en grymtning. Lennart Nordlander gör sig beredd och väntar på det bästa läget för ett skott.
Skjutna vildsvin ökat med 73 procent
Statistik från Svenska jägareförbundets visar att antalet avskjutna vildsvin i Stockholms län har ökat med hela 73 procent mellan åren 2014 – 2016 från 4.066 skjutna vildsvin till 7.045. Men hur många vildsvin det finns här är oklart.
– De rapporter som vi har fått tyder på att det är en stor ökning i år. Det var gott om ekollon och en mild snöfattig vinter, det har fötts hemskt mycket kultingar i år, säger Arne Söderberg, vilthandläggare på länstyrelsen.
Trycker under granar
På dagarna ligger vildsvinen tätt ihop och trycker under granar och rotvälter. En bärplockare kan passera svinen utan att upptäcka dem.
– Man kan nästan trampa på dem innan de rusar upp och springer iväg, det gör att det blir en väldigt chockartad upplevelse, säger Arne Söderberg på länstyrelsen.
Samtidigt poängterar han att det inte finns någon anledning att vara rädd för vildsvinen.
– Men man ska alltid ha respekt för vilda djur, ett skadat vildsvin försvarar sig. Har man kört på ett vildsvin och det springer iväg ska man inte följa efter.
Många vill ha hjälp
I takt med att vildsvinen blir allt fler i länet, så får också jägaren Lennart Nordlander fler samtal från personer som är rädda för att ge sig ut i skogen – ibland flera stycken per dag.
– Det är väldigt många som ringer och de är oroliga. En dag fick jag åtta stycken förfrågningar. Många som är ute och rider hör av sig, hästarna blir skrämda så ryttarna trillar av. Även de med hund är oroliga, säger jägaren Lennart Nordlander.
Han berättar att ett vuxet vildsvin kan anfalla en hund som springer in under en gran där de ligger med kultingar.
– Man ska ropa tillbaka hunden och gå därifrån. Gärna hoa, klappa i händerna och göra ljud som grisen inte känner igen.
Levande jordfräs
Vildsvinet är en levande jordfräs som i jakten på maskar och skadeinsekter bökar upp marken med sitt tryne. Men trots att jordbruket, golfbanor och trädgårdar drabbas av vildsvinens framfart så gör de nytta ute i naturen.
– De kultiverar marken och det gör att vissa frön gror lättare, säger Arne Söderberg.
Lyssnar på regnet
Ute i skogen i den fuktiga jaktkojan hörs regndropparna falla mot plåttaket, det är kolsvart utanför. Vi sitter här i timmar men ikväll skjuter Lennart Nordlander inget vildsvin.