Under år 2022 har Södertälje och andra delar av södra Stockholm varit hårt drabbat av skjutningarna. Foto: Google maps/Blåljusbilder

Skjutningar i Stockholms län 2022

Uppdaterad
Publicerad

Över 130 bekräftade skottlossningar inträffade i Stockholms län under 2022 och 30 personer sköts till döds. Det är fler offer än vad som tidigare noterats under ett år. Över 30 personer skottskadades. Här kan du klicka dig fram till årets skottlossningar.

RÖTT: Någon död

ORANGE: Någon skadad

GULT: Endast skottlossning

SVT Stockholm för löpande under 2022 in statistiken i kartan. Informationen är hämtad från polisens egna statistik samt vår egen bevakning.

Skjutningen i Björktunneln den 20 oktober har polisen avvaktat med i sin statistik. Deras definition är nämligen att skjutningen ska ha skett avsiktligt, vilket de inte säkert kan säga i det fallet. Deras siffra över antalet döda i skjutningar är alltså 29.

Skottlossningar i Stockholms län

Fram till 19 december har det inträffat 127 bekräftade skjutningar som resulterade i 27 avlidna och 30 skadade.

Under samma period 2021 skedde 135 bekräftade skjutningar som resulterade i 22 avlidna och 43 skadade.

Under samma period 2020 skedde 157 bekräftade skjutningar som resulterade i 24 avlidna och 49 skadade.

Under samma period 2019 skedde 95 bekräftade skjutningar som resulterade i 16 avlidna och 33 skadade.

Under samma period 2018 skedde 101 bekräftade skjutningar som resulterade i 10 avlidna och 47 skadade.

Statistiken har en viss eftersläpning.

Statistik antal skjutningar

Sedan november 2016 för polisen på regeringens uppdrag statistik över antalet bekräftade skjutningar.

En bekräftad skjutning är tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.