Foto: Privat

Efter skolstängningen – även två förskolor utreds

Uppdaterad
Publicerad

Efter Skolinspektions beslut att stänga bolaget ALM Educations grundskola i Stockholm utreder nu Stockholm stad två förskolor. Förskolorna ägs av samma bolag och har tidigare granskats av staden.

Skolinspektionens beslut att dra tillbaka tillståndet för Cordoba International School i Kista i Stockholm kom efter ett yttrande från Säpo.

Enligt Säpo har flera anställda stått i kontakt med våldsbejakande islamister och en person i styrelsen till en av koncernens föreningar ska tidigare verkat för en islamistisk terroristorganisation utomlands.

Ytterligare förskolor i bolaget utreds

ALM Education äger även två förskolor i Stockholm, Mångårdens förskolor, med plats för totalt 185 barn. De utreds nu av Stockholm stad.

– När skolinspektionen kom fram till detta beslut, baserat på Säpos yttrande, blev vi också kontaktade och har därför inlett en utredning, säger Viktoria Ruggieri som är jurist på förskoleförvaltningen i Stockholm stad.

Hur lång tid utredningen kommer att ta kan de i nuläget inte svara på.

– Vi är just nu vid insamlingsstadiet där vi behöver bearbeta informationen. Om även förskolorna behöver stängas, kommer vi återkomma med ett besked, säger Viktoria Ruggieri på förskoleförvaltningen.

Förskolorna har tidigare granskats

Redan våren 2020 genomförde förskoleförvaltningen flera inspektioner på förskolorna.

Enligt Viktoria Ruggieri framkom det då uppgifter om att förskolorna bedrev undervisning med konfessionella inslag, alltså av religiös karaktär.

– Enligt skollagen får man inte i förskolan bedriva detta i undervisningen. Detta följdes upp och efter några besök så vidtog skolans ansvariga åtgärderna, säger hon.

Vd: Kom som en chock

Ulla Parkkinen är grundare och vd för ALM Education. Hon säger att hon var helt ovetandes om Säpos misstankar och att skolstängningen kom som en chock.

– Det är självklart att även förskolorna drabbas av samma misstanke från Säkerhetspolisen, det är samma ägare och samma styrelse. Att vi skulle ha anställda där som skulle ha de kopplingarna har vi ingen aning om, säger Ulla Parkkinen.

Hon säger att de tvärtom jobbar aktivt mot radikalisering med dialog med föräldrar och socialtjänst.

Hör Skolinspektionen om beslutet att stänga Cordoba International School:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så säger lagen om Konfessionell undervisning

Konfessionell undervisning, det vill säga undervisning av religiös karaktär, är enligt skollagen olagligt vid fristående skolor, fristående förskolor och fristående fritidshem.

Fristående skolor, förskolor eller fritidshem får däremot bedriva verksamhet med konfessionella inriktning, om kommunen godkänt detta. De konfessionella inslagen får då inte vara en del av undervisningen men i andra aktiviteter.

Deltagandet i dessa inslag ska alltid vara frivilligt och det är upp till huvudmannen, den som driver verksamheten, att säkerställa att vårdnadshavare, barn och elever är införstådda med detta.

Källa: Skollagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.