Hör föräldrarna på skolan om misstankarna om sexuellt ofredande av barn Foto: SVT

Skolanställd häktad för sexuella övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En skolanställd i Stockholm stad sitter häktad misstänkt för fyra fall av sexuella övergrepp på elever. Efter att händelsen uppmärksammats i media har ytterligare barn anmält att de varit utsatt av mannen. Föräldrar riktar nu skarp kritik till hur skolan har hanterat situationen.

– Personal larmade skolledningen redan i våras, berättar en vårdnadshavare för SVT.

Den häktade mannen var anställd som resurspedagog på lågstadiet, men hade daglig kontakt med flera elever. Den första polisanmälan upprättades när Johannas dotter, som går på skolan, berättar hemma om vad hon har varit med om.

– I september berättar min dotter spontant att hon inte tycker om den här mannen längre. Sen börjar hon berätta vad han har gjort, säger hon.

Händelsen beskrivs vara av sexuell karaktär. Mannen sitter nu häktad för fyra fall av sexuella övergrepp. Efter polisanmälan togs mannen ur tjänst, men det är först fem veckor senare som skolledningen går ut med information om misstankarna mot mannen. Då via den digitala Skolplattformen där vårdnadshavare inte brukar ta del av information.

Personal slog larm om den misstänktes beteende

Föräldrar riktar nu skarp kritik till skolans bristfälliga kommunikation. Men också till att skolan inte agerade när personal i våras slog larm till skolledningen om mannens olämpliga beteende.

– Personal larmade skolledningen redan i våras om att personen hade gjort saker som inte är bra, men skolledningen tog det inte på allvar, berättar en vårdnadshavare, berättar Daniel som är vårdnadshavare till ett barn på skolan.

Han hänvisar då till en händelse i juni, när en flicka fick massage av mannen, något skolpersonal reagerade starkt på. Skolledningen kallade mannen till ett disciplinärt samtal, men han fick ha kvar sin tjänst. Flickans vårdnadshavare informerades aldrig om händelsen.

– Så här i efterhand så borde vi såklart ha informerat vårdnadshavarna, säger skolans rektor.

Personal larmar också om att mannen stänger in sig i ett rum med specifika barn. Dessutom låser han dörren när han är med det barn som han är resurs åt.

Advokat: Förnekar brott

Den häktade mannen advokat säger till SVT att han förnekar brott.

– Min klient förnekar bestämt att han har gjort sig skyldig till det som påstås, säger advokat Mikael Westerlund.

Åtal ska vara väckt den 28 november, men enligt kammaråklagare Eugen Alm så kommer troligtvis förundersökningen inte hinna slutföras tills dess.

Namnen i artikeln är inte personernas riktiga. SVT Stockholm har anonymiserat såväl föräldrar som rektor av hänsyn till barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.