Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Akademiska skolans ägare bedöms som olämpliga att bedriva skolverksamhet. I videon hör du Skolinspektionen förklara varför. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Skolinspektionen stänger två skolor – 200 elever drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen meddelar under onsdagen att man stänger Akademiska skolan i Kista och Nacka international school. Därmed tvingas hundratals elever att byta skola efter sommaren.

– Huvudmannen är olämplig att bedriva skolverksamhet, säger Anne-Charlotte Ramsthaler som är utredare Skolinspektionen till SVT.

Under onsdagen beslutade Skolinspektionen att återkalla godkännandet för Frihab AB som idag driver Akademiska skolan i Kista och Nacka International School. Det finns flera orsaker till att Skolinspektionen nu stänger skolorna.

– Huvudmannen har inte de ekonomiska försättningarna som behövs för att bedriva skolverksamhet. De har exempelvis inte möjligheter att hantera ekonomiska förluster, säger Anne-Charlotte Ramsthaler som är utredare på Skolinspektionen och fortsätter:

– Huvudmannen är olämplig att bedriva skolverksamhet. Bland annat har ledningskretsen har inte prioriterat att betala skatter och de har lämnat missvisande information om bolagets ekonomiska ställning.

200 elever måste hitta ny skola

Redan 2019 slog Skolinspektionen ned på flera saker i hur Frihab AB drev skolorna.

– Vi har följt huvudmannen sen de startade sina skolor och gjort flera tillsyner. Senast 2019 fattade vi ett beslut som bland annat gällde de dåvarande ägarnas olämplighet. Beslutet idag handlar om att vi följde upp den tillsynen.

Beslutet innebär att huvudmannen inte får driva skolorna vidare och beslutet gäller från och med 1 juli och drabbar omkring 200 elever

– Skolorna kan hålla öppna hela terminen ut och sen ska verksamheterna avvecklas och då har hemkommunerna en skyldighet att hitta nya skolor åt eleverna, säger Anne-Charlotte Ramsthaler som är utredare Skolinspektionen till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer