Foto: Oscar Olsson/TT

Lotta Edholm satt i styrelsen för Tellusgruppen – medan barnen i skolan gick hungriga

Uppdaterad
Publicerad

Nuvarande skolminister Lotta Edholm (L) satt i styrelsen för Tellusgruppen under 2021–2022, samtidigt som Tellusbarn snålade med skolbarnens mat i Enköping, enligt uppgifter till SVT.

– När jag märkte att mitt barn var hungrig var jag tvungen att köpa stödmat, berättar en mamma för SVT.

Hösten 2021 började flera föräldrar till barn som gick i förskoleklass på en av Tellusbarns skolor i Enköping lägga märke till att det var problem med maten och hungriga barn.

– Mitt barn fick enkla vegetariska rätter, mycket kikärtor. Hen tyckte maten ibland var äcklig och kände sig aldrig mätt, säger mamman.

Tellusbarn

Föräldrarna startade en grupp på Facebook där de delade med sig av sina erfarenheter.

– Det blev en hel del oro i skolledningen när vi föräldrar uttryckte kritik till rektorerna och matansvarig för Tellusgruppen, säger mamman till SVT.

I flera skärmdumpar i gruppens konversationer framgår föräldrarnas kritik och oro.

Föräldrar i Enköping gav stödmat till barnen för att de skulle bli mätta Foto: Screenshot

Aktier för 100 000 kronor

Mamman, som SVT talat med, säger att Tellusgruppen har förskolor i socioekonomiskt utsatta områden, där alla inte alltid känner till vad som gäller för på en förskola.

– När jag läste om granskningen om förskolan i Rinkeby så blev jag upprörd. Vi i Enköping kommer från resursstarka hem, vi kan ta striden mot vår skola. Men är man ny i Sverige, så kanske man placerar sitt barn på en förskola utan att känna till verksamheten, säger mamman.

Efter protesterna ska läget enligt mamman ha blivit bättre.

SVT Stockholm har sökt skolminister Lotta Edholm för en intervju. I ett mejl svarar hon följande:

''Det som rapporteras är fullständigt oacceptabelt. Det är absolut inget som jag kände till då (om den snåla matbudgeten) och som skolminister anser jag att det inte är något som ska få förekomma.''

Lotta Edholm (L) ägde 12 500 aktier i Telluskoncernen som hon hade köpt för 100 000 kronor. Aktierna sålde hon, enligt hennes egna uppgifter, till samma aktiekurs precis innan hon blev skolminister i oktober förra året.

SVT har även sökt Tellusbarns vd Bijan Fahimi, som inte vill ställa upp på en intervju.

Rättelse: En tidigare version av den här artikelns URL var felaktigt formulerad som att Lotta Edholm skulle ha tjänat en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tellusbarn

Mer i ämnet