Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På förskolan Torget i Rinkeby har man satt lås på kylskåpen för att barnen inte ska få mer mat än vad som serveras, för att spara pengar. Foto: Privat

Anställda på förskola i Rinkeby larmar: ”Barnen går hungriga”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på förskolan Torget i Rinkeby vittnar om stora brister i verksamheten, bland annat att företaget snålar så mycket på maten att barnen går hungriga.

– Det kan inte fortsätta så här, säger en anställd.

För cirka 10 år sedan avslöjade Uppdrag granskning att Hälsans förskola, som i dag heter Tellusbarn, hade så låg matbudget – nio kronor per person och dag – att barnen fick äta knäckebröd och dricka vatten.

Friskolan skulle ge barnen en allsidig och näringsriktig kost, men hade också som mål att växa till 50 förskolor – vilket ledde till besparingar. Trots miljonvinster sparades det ändå in på barnens mat.

Idag kvarstår problem i verksamheten, vilket bland annat Dagens ETC rapporterat om.

Lås på kylskåpen

SVT har pratat med flera personer som arbetar eller har arbetat på förskolan Torget i Rinkeby. De berättar att grundarna av Tellusbarn snålar med maten för att spara pengar.

– När vi har frågat kocken om mat så har hon pekat mot vagnen och sagt att de får äta sig mätta på knäckebröd, säger en tidigare anställd.

Bilder och videoklipp inifrån verksamheten, som SVT har tagit del av, visar hur det har satts lås på kylskåpen och hur frukosten kan se ut. Se det i klippet ovan.

– Vi från personalen äter oftast inte för att maten ska kunna räcka till barnen, säger en anställd som jobbar där än idag och vill vara anonym.

Ingen matbudget

På friskolekoncernens hemsida står det att en stor andel av råvarorna ska vara ekologiska, men enligt personalen handlar man mat i de lokala matbutikerna i Rinkeby – utan ekologiska varor.

Tellusbarn grundades av paret Narges Moshiri och Bijan Fahimi och ingen av dem vill medverka i en intervju men svarar i ett mejl till SVT:

”Maten på förskolan är tillräcklig, näringsriktig och god”, skriver vd Bijan Fahimi.

På frågan om vilken budget de har per barn för maten svarar han:

”På grund av den höga inflationen de senaste åren har det varit svårt att fastställa en matbudget. Därför har vi utgått från behoven och har därför ingen fast budget för närvarande”.

• Grundades 2007 av paret Bijan Fahimin (vd) och Narges Moshiri (styrelseordförande).

• Efter Uppdrag granskning avslöjande 2014 bytte de namn från Hälsans förskola till Tellusbarn.

• I dagsläget har Tellusbarn 28 förskolor i nio kommuner i Stockholms län och Uppsala län.

• Mellan 2012-2022 gick bolaget med vinst på 33 miljoner.

Källa: Tellusbarn/Bolagsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.