Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två stadsdelarna har totalt sett haft högst elevfrånvaro senaste åren. Nu ingår Rinkebyskolan och Konradsbergsskolan i nya projektet SST+ för att hjälpa elever med hög frånvaro. Foto: Leonora Toplica/SVT

Skolor från Järva och Kungsholmen i nytt projekt – vill minska hög skolfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

I två grundskolor från stadsdelar med olika socioekonomiska förutsättningar, Järva och Kungsholmen, är skolfrånvaron hög. Flera elever har över 50 procents frånvaro. Nu ingår skolorna i ett nytt projekt, SST+, för att få eleverna tillbaka till skolan.

– Vi vill ta reda på orsaken till frånvaron men också se om det finns likheter och olikheter mellan de olika stadsdelarna, säger Eva Andersson, rektor Konradsbergsskolan.

Under läsåret 2021-2022 ökade antalet elever med över 50 procents frånvaro i Stockholms stads kommunala grundskolor. Foto: SVT Grafik/Stockholms stad
Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Statistik från Stockholms stad visar att skolfrånvaron har ökat för varje år sedan läsåret 17/18, då antalet elever med över 50 procents frånvaro låg på 299. Läsåret 21/22 ligger siffran på 745 elever.

– Järva och Kungsholmen har haft en hög frånvaro och det är därför vi ingår i projektet, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan.

I klippet ovan berättar rektorerna vad som är så unikt med det nya projektet SST+.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet