Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stallet är ett mellansteg för att få elever med hög frånvaro att närma sig skolan. Hör mer om hur stallprojektet fungerar i klippet ovan. Foto: SVT

Stallprojekt som hjälper elever tillbaka till skolan blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

I Ekerö kommun har elever med hög skolfrånvaro fått hjälp med att komma tillbaka till skolan genom att vara på ett stall och ta hand om hästar. Nu permanentas stallprojektet.

– Vi har märkt resultat när det gäller elevernas mående, men även fått uppskattning från föräldrar som får stöd i den svåra situation det är att ha ett barn som inte har en fungerande skolgång, säger Åsa Karström som är metodutvecklare på elevhälsan i Ekerö kommun.

Elever med hög skolfrånvaro är en utmaning för många kommuner i landet. Ekerö kommun väster om Stockholm är inget undantag.

– När vi hösten 2020 tittade närmare på elevernas skolnärvaro såg vi att vi hade en oroväckande stor grupp med elever som hade omfattande frånvaro. Det visade sig att många av dem hade häst- och djurintresse, säger Åsa Karström, elevhälsan Ekerö kommun.

Något behövde göras, och tillsammans med Stall Kungsgården och Stiftelsen Hippocampus startade kommunen ett stallprojekt som slog upp portarna höstterminen 2021.

60-tal elever hemma mer än 50 procent

Målet med projektet är att hjälpa elever som har svårigheter att vara i skolan att komma tillbaka till den. Stallet är tänkt att vara ett mellansteg på vägen till en fungerande skolgång.

– Vi har drygt 4 000 elever i kommunen och av dem har vi ett 60-tal elever som är hemma från skolan mer än 50 procent av sin skoltid. Mellan 15-20 av dem har varit med i stallprojektet, berättar Åsa Karström.

Stallprojektet blir permanent

Vid starten var stallprojektet ett tillfälligt projekt som finansierades med statsbidrag. Nu har kommunen beslutat att försöket ska bli kvar och betalas av kommunen. Kostnaden är 600 000 kronor per år.

– Det är en liten kostnad just nu som sparar mycket på lång sikt, säger Åsa Karström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.