Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör högstadieleven Johanna om hur tiden på stallet hjälpt henne tillbaka till skolan. I klippet berättar också en pappa till en annan elev om hur stallprojektet varit ett lyft för hans dotter. Foto: Sandra Kelloniemi och SVT

Hästarna har hjälpt Johanna tillbaka till skolan på Ekerö

Uppdaterad
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan gick högstadieleven Johanna inte till skolan alls. Men ett projekt på Ekerö, där elever får möjlighet att vara i ett stall och sköta om hästar, har gjort att Johanna är tillbaka i skolan två dagar i veckan.

– Att vara här och ta hand om hästarna gjorde att jag kände att det fanns en mening med att jag kom ut, istället för att sitta hemma, säger Johanna.

Johanna ryktar hästen Odina på stallgården vid Stall Kungsgården. Stallet och Ekerö kommun har tillsammans ett projekt som vänder sig till elever som har svårigheter att gå till skolan och därmed har hög skolfrånvaro. Tanken är att stallet ska vara en mellanstation på vägen tillbaka till skolan.

”Över all förväntan”

Utöver Johanna är det ytterligare sju elever från Ekerös skolor som just nu ingår i det så kallade stallprojektet. En av dem är Roberts dotter, som inte gick till skolan under ett och ett halvt års tid.

– Det har varit över all förväntan. Just möjligheten att få hålla på med djuren och koppla det till skolundervisning i stallmiljö var öppningen för henne att komma tillbaka till ett socialt sammanhang och känna glädje, säger Robert.

Fotnot: Johanna heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.