Huddinge måste nu betala tillbaka 8,8 miljoner kronor. Foto: TT

Skolverket kräver tillbaka 8,8 miljoner kronor från Huddinge kommun

Publicerad

Sju skolhuvudmän – sex kommuner och ett skolföretag – måste betala tillbaka statliga bidragspengar som de fått via Skolverket. Skälet är att huvudmännen samtidigt som de tagit emot bidrag har sparat i sina egna skolkostnader. I Stockholms län krävs Huddinge kommun på 8,8 miljoner kronor.

Myndigheten begär nu att få tillbaka totalt 24 miljoner kronor. ”De egna kostnaderna per elev får inte minska om man tagit del av bidraget för likvärdig skola”, säger Andreas Spång, enhetschef vid Skolverket, i ett pressmeddelande.

Det finns särskilda skäl som huvudmännen kan hänvisa till för att få del av statsbidrag, trots egna sänkta kostnader. Men interna effektiviseringskrav hos en huvudman är inte ett sådant skäl, konstaterar Skolverket. I två fall har huvudmännen anfört andra särskilda skäl, men inte styrkt dem.

Fler kommuner ska kontrolleras

De fem berörda huvudmännen är ALM Education AB, samt Eda, Eskilstuna, Gotlands, Huddinge, Luleå och Mörbylånga kommuner.

Skolverket har valt ut ytterligare tio kommuner som ska kontrolleras om de sänkt sina kostnader eller inte. Den granskningen väntas bli klar i början av hösten.

Statsbidraget för likvärdig skola uppgår till totalt 3,5 miljarder kronor för 2019. Det är upp till varje skolhuvudman att avgöra hur bidraget bäst ökar likvärdigheten och kunskapsutvecklingen. Det kan gå till exempelvis fortbildning av lärare, anställning av lärarassistenter eller att förstärka elevhälsan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer