Forskning visar att ofrivillig ensamhet är lika farligt för hälsan som rökning och övervikt. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skriv till oss om era tankar kring ensamhet

Publicerad
Vår rapportering kring mannen som låg död i sin lägenhet på Söder i över tre år har väckt reaktioner och sympati från publiken. Äldre har berättat att de är rädda att dö ensamma. Många vill att ensamhet bekämpas och tycker att vi borde ta bättre hand om varandra i samhället. Vad tycker du? Skriv gärna till oss i vår chatt.

SVT rapporterade · Ensamhet i Stockholm

Är du rädd för att dö ensam? Eller finns det bra saker med ensamhet som borde komma fram? Skriv gärna till oss!
11.42
Om du själv har valt ensamhet så kan det vara bra, det kan finnas många orsaker till det. Problemet för många äldre är när man inte kan ta sig ut själv, då blir man fort isolerad. Dom flesta äldre ser också sitt kontaktnät krympa pg.a dödsfall, demens osv. Barn och släktingar kanske inte bor på samma ort. Jag brukar prata med folk på bussen, i kön, väntrummet ja ute i det sociala rummet. Jag tycker att vi ska vara mer öppna för olika kontakter och inte sitta med näsan i mobilen.
Har träffat många härliga människor på så sätt.
12.27
De är ju ensamheten samhället vill skapa allt mer för vanligt folk idag. Ju mer opersonligt desto bättre!
12.28
Är ofrivilligt ensam, sedan snart 10 år, änka.
Ja, man tänker ofta på det att bli sjuk och dö ensam, nu när man blivit äldre. Tänk om man visste, att när den dagen kommer, få vara på en trygg och palliativ vård.
Är också förespråkare för att själv bestämma över mitt liv, i slutskedet.
12.28
Utomlands är det lätt att få vänner. Varför vill inte svenskar utöka sin vänkrets? Är det rädsla eller bekvämlighet?
12.42
Jag är ung men jag är inte rädd att dö ensam eftersom jag har blivit van vid ensamhet. Att skapa nya vänner kan man i princip bara göra via grundskola, gymnasium och universitet. Det är svårt att upprätthålla relationer ju äldre man blir eftersom alla blir mer och mer upptagna. Och om man inte har relationer från början kan man inte upprätthålla dem.
12.47
Jag är rädd för att bli bortglömd. För att inte det ska finnas någon som bryr sig om hur jag mår. Jag är också rädd för att mina barn ska bli ensamma kvar om jag och min man dör. Men det är en annan ensamhet.
13.39
Genesis: förstår inte vad du menar med ditt inlägg skulle alla singlar vara gay eller feminister? Nej nu får du nog tänka om. Vi behöver överbrygga generationstänket mer, själv har jag alltid haft både yngre och äldre vänner och bekanta.
13.39
Jag är redan ensam. Saknar familj och släkt. Min ensamhet syns inte utanpå och är svår att ta in för utomstående. Det finns ingen att ge och få julklappar av, ingen att få födelsedagshälsning av. Egentligen skulle det inte vara så svårt för de som har att dela med sig och bjuda in men det glöms bort eller så passar ensamheten inte in i tvåsamhetsmallen. Jag vet inte. Värdelöst när frågan kommer om närmast anhörig i olika sammanhang.
13.55
Jag hatar nyårsafton. Ljudet av fest och smällare, medan jag sitter ensam. Midsommar likaså. Det går inte att bjuda in sig själv. Många är otroligt blinda för var vi utan familj är på högtiderna. Det borde inte vara så omöjligt att bjuda med en till. Men ingen ser oss. Vi liksom finns inte.
Har redan ångest för jul och nyår. :(

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamhet i Stockholm

Mer i ämnet