Christer Lidman, överläkare och huvudskyddsombud, larmar om att arbetsmiljön på sjukhuset har stora brister. Foto: Tommy Bergman/SVT

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset larmar om arbetsmiljön på sjukhuset. Man vittnar om allvarliga brister i skyddsutrustningen och kräver bättre transparens från ledningen.

– Vi har ingen insyn av hur stort problemet faktiskt är, säger Christer Lidman, överläkare och huvudskyddsombud.

Skyddsombuden på Karolinska sjukhuset larmar om bristande skydd för vårdpersonalen. Det efter att en medarbetare som smittats av covid-19 hastigt avled för några veckor sedan. Händelsen polisanmäldes – men skyddsombudet tror att händelsen är en del av ett större problem.

– Jag ser det här som toppen av ett isberg, säger Christer Lidman, huvudskyddsombud och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Hänvisar till sekretess

Enligt Christer Lidman har skyddsombuden begärt ut statistik för att få en bild över hur många i personalen som smittats, något som ledningen inte velat ge ut på grund av sekretess.

– Det känner vi oss tveksamma till, för vi har inte begärt ut personuppgifter. Vi önskar bara få uppgifter om hur stor omfattningen är, säger Christer Lidman.

SVT Stockholm har sökt sjukhusets ledning för en kommentar, men de har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.